Jurnalul.ro Cultură Teatru Recitalul Treptele Unirii – Prețuiți-vă eroii!, la treizeci de ani de la Revoluția din decembrie 1989

Recitalul Treptele Unirii – Prețuiți-vă eroii!, la treizeci de ani de la Revoluția din decembrie 1989

de Magdalena Popa Buluc    |   

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, are plăcerea să vă invite la recitalul extraordinar Treptele Unirii – Prețuiți-vă eroii! al actorului Emil Boroghină, cu ocazia împinirii a treizeci de ani de la Revoluția din 1989. Reprezentația va avea loc vineri, 20 decembrie 2019, de la ora 19.30, la Sala George Constantin. În deschiderea spectacolului va conferenția academicianul Răzvan Theodorescu.

          Treptele Unirii – Prețuiți-vă eroii! este un spectacol de poezie românească clasică şi contemporană dedicat Centenarului făuririi României Mari și desăvârşirii unităţii naţionale, și conține fragmente din lirica populară, din poezii de Grigore Alexandrescu, Andrei Mureşanu, Dimitrie Bolintineanu, Alecu Russo, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu, Petre Dulfu, Alexandru Davila, George Coşbuc, Dimitrie Anghel, Ştefan Octavian Iosif, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Alexe Mateevici, Victor Eftimiu, Mircea Rădulescu, Aron Cotruş, Eusebiu Camilar, Eugen Jebeleanu, Geo Dumitrescu, Nicolae Tăutu, Alexandru Andriţoiu, Nicolae Labiş, Marin Sorescu, Cezar Ivănescu,               Adrian Păunescu.

De la etnogeneza românească până astăzi, trecând prin epopeea luptei pentru independență și pentru uniune, versurile poeților români aleși de Emil Boroghină reprezintă o cunună pe creștetul României eterne.

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia: Actorie,  promoţia 1963. Între 1963 și 1988 a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova și membru al Senatului UNITER.

A fost director al Teatrului Naţional Craiova între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaţionale, de la Edinburgh și Avignon până la Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York sau Montreal. În 1994, a fondat Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediţie și considerat drept unul dintre cele mai importante de acest gen din lume.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri