Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Când se recomandă efectuarea primei ecografii în sarcină și de ce este importantă

Când se recomandă efectuarea primei ecografii în sarcină și de ce este importantă

Prima ecografie a sarcinii este de obicei experimentată de părinți ca fiind un moment foarte special și interesant. Și pe bună dreptate, deoarece este prima dată când aceștia vor face cunoștință cu noul membru al familiei. În cadrul primei ecografii se oferă informații deosebit de importante cu privire la sănătatea copilului.

Când se face prima ecografie?

Prima ecografie a sarcinii are loc, de obicei, între săptămâna 6 și 12 de sarcină, unde puteți distinge deja bătăile inimii embrionului sau embrionilor - dacă există mai mult de unul, dacă placenta este bine localizată și, de asemenea, se va exclude posibilitatea unei sarcini extrauterine. În mod normal, prima ecografie a sarcinii are loc la 12 săptămâni, fiind unul dintre testele obligatorii pentru toate femeile însărcinate. De fapt, se poate face începând cu săptămâna a șasea. De ce până la săptămâna a 12-a?  Deoarece se consideră faptul că atunci măsurarea embrionului de la cap la trunchi ajunge la 45-84 milimetri, permițând obținerea unei serii de date fundamentale pentru stabilirea nivelului de dezvoltare.

În ceea ce privește modul de efectuare a acestuia, ecografia se poate face atât abdominală, cât și vaginală. De regulă, medicii fac prima ecografie abdominală, însă specialistul poate recomanda și ecografia transvaginală.

Medicina este într-o evoluție continuă și serviciile clinicilor private sunt din ce în ce mai răspândite, astfel încât avem acces la ecografie Cluj, Iași, București, etc., practic în majoritatea orașelor din România.

Ce scop are prima ecografie?

În cadrul primei ecografii se pot observa o serie de aspecte ce determină sănătatea mamei și a fătului. Ecografia primului trimestru are următoarele obiective:

  • Examinarea tractului genital (uter și ovare).
  • Confirmarea viabilității sarcinii: se verifică dacă embrionul se dezvoltă în interiorul uterului și nu în alte structuri ale tractului genital feminin, cum ar fi tuburile uterine.
  • Medicul determină dacă există mai mult de un embrion.
  • Se estimează vârsta gestațională, iar acest lucru vă permite să stabiliți data probabilă a nașterii.
  • Evaluarea ritmului cardiac și vitalitatea embrionului.
  • Studierea placentei.
  • Studierea anatomiei fetale timpurie: Pentru a face acest lucru, medicul se va uita la diferitele părți ale fătului:
  • Capul: Evaluarea integrității osoase și linia mediană care împarte cele două emisfere și ventriculele laterale ocupate de plexii coroizi care produc lichid cefalorahidian.
  • Față: Profil, os nazal, buze, etc.
  • Gât: Măsurarea translucenței nuchale. Valorile ridicate ale acesteia sunt asociate cu anomalii genetice, în special cu sindromul Down.
  • Coloana vertebrală: Valori ale integrității și alinierii.
  • Piept: Plămânii și diafragma.
  • Inima: Localizare, valori anatomice, 4 camere: Atrii și ventricule, ritm cardiac.
  • Abdomen: Localizarea stomacului, rinichilor și vezicii urinare, integritatea peretelui abdominal și inserția cordonului ombilical.
  • Extremități: Valorile celor 4 membre, brațe și picioare.

Toate femeile însărcinate trebuie să facă această ecografie

Această ecografie face parte din diagnosticul prenatal pentru detectarea malformațiilor, a modificărilor cromozomiale și a anomaliilor congenitale. Dacă sarcina se află într-un stadiu incipient, medicul va opta pentru ecografie vaginală, întrucât aceasta permite redarea și obținerea unor imagini mai concludente.

Ecografia vaginală se face, în general, dacă sarcina are mai puțin de 8 săptămâni, calculate după data ultimei menstruații. Sonda introdusă oferă imagini clare ale uterului, însă femeile nu sunt predispuse la avort spontan dacă le este făcută această investigație. Metoda este considerată ca fiind cea mai bună pentru ca medicul să observe clar sarcina, atunci când aceasta se află la mai puțin de 8 săptămâni.

Pregătirea pentru ecografia primului trimestru

Nu este necesară nicio pregătire înainte de efectuarea primei ecografii din timpul sarcinii. Cu toate acestea, se recomandă evitarea utilizării de creme hidratante sau uleiuri pe zona abdominală, cu 48 ore înainte de test, întrucât aceste substanțe pot interfera cu undele cu ultrasunete, iar imaginile pot să nu fie atât de clare.

Ecografia a fost utilizată în domeniul obstetricii de mulți ani și este considerată un test sigur. Acest tip de examinare complementară nu produce iradiere fetală sau malformații și nici risc de avort spontan. Ecografia este, de asemenea, o tehnică care are limitările sale de diagnosticare și adesea nu poate detecta toate defectele congenitale, însă medicul ginecolog va decide ce teste suplimentare recomandă, astfel încât să excludă prezența eventualelor anomalii.

Dacă prezentați simptome precum sângerări, dureri, stare de leșin sau orice alt semn, este absolut necesar să vă prezentați la camera de gardă, dacă medicul ginecolog pe care l-ați ales nu are disponibilitate. Nu amânați vizita la spital, întrucât pot exista complicații care vă pot pune viața în pericol, dar și pe cea a fătului.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri