Jurnalul.ro Cultură „Reconstituiri. La 35 de ani după Revoluție”, retrospectivă de filme românești organizată de ICR Varșovia la Łódź

„Reconstituiri. La 35 de ani după Revoluție”, retrospectivă de filme românești organizată de ICR Varșovia la Łódź

de Magdalena Popa Buluc    |   

Institutul Cultural Român de la Varșovia și Centrul Național pentru Cultură Cinematografică din Łódź organizează, în perioada 8-10 noiembrie 2024, retrospectiva de film „Reconstituiri. La 35 de ani după Revoluție”.

Invitatul special va fi regizorul Corneliu Porumboiu, care va susține un masterclass la legendara Școală de Film din Łódź, instituția care a format cei mai mari cineaști polonezi precum Andrzej Wajda, Roman Polański, Krzysztof Kieślowski, Andrzej Munk, Krzysztof Zanussi, Jerzy Skolimkowski ș.a.

Proiectul este înscris în programul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.

Retrospectiva va cuprinde următoarele filme: „Libertateˮ, r. Tudor Giurgiu, „Hârtia va fi albastrăˮ, r. Radu Muntean, „Balanțaˮ, r. Lucian Pintilie, „A fost sau n-a fostˮ, r. Corneliu Porumboiu, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescuˮ, r. Andrei Ujică.

Așa cum sugerează și titlul retrospectivei, tematica filmelor gravitează în jurul Revoluției Române din decembrie 1989 – mitul fondator al României contemporane –, în jurul simptomelor prăbușirii comunismului care au precedat revoluția și al unui sistem criminal ale cărui urme se mai văd și azi. Cele cinci filme surprind perfect atmosfera haotică a exceselor din acel decembrie, dar și caracterul poros al reprezentării acestor evenimente.

La masterclass-ul pe care Corneliu Porumboiu îl va susține pe 8 noiembrie la Școala de Film din Łódź sunt așteptați studenții și profesorii școlii, dar și invitați din alte instituții universitare, precum studenții Catedrei de Film și Multimedia a Universității din Łódź.

Retrospectiva celor mai valoroase filme românești despre momentul de cotitură din anul 1989 se dorește a fi un punct de referință atât pentru generațiile care au cunoscut regimul anterior, cât și pentru cele mai tinere, pentru care memoria istorică are cu totul alte valențe. De asemenea, proiecțiile au potențialul de a suscita o reflecție asupra parcursului celor două state, România și Polonia, în secolul al XX-lea. Chiar dacă filmele autorilor din Noul Val Românesc ne conving adesea că realitatea pe Dunăre și Vistula se întâmplă să semene până la confuzie, istoria ne-a încredințat că transformările de sistem în cele două țări s-au defășurat complet diferit.

Proiecțiile vor avea loc la Centrul Național pentru Cultură Cinematografică din Łódź (ul. Targowa 1/3) după următorul program:

Vineri, 8 noiembrie

19:00 – „A fost sau n-a fost?” (r. Corneliu Porumboiu, 2006)

Proiecție în prezența regizorului.

Sâmbătă, 9 noiembrie

17:00 – „Balanța” (r. Lucian Pintilie, 1992)

19:30 – „Hârtia va fi albastră” (r. Radu Muntean, 2006)

Duminică, 10 noiembrie

16:00 – „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (r. Andrei Ujică, 2010)

19:30 – „Libertate” (r. Tudor Giurgiu, 2023)

***

Centrul Național pentru Cultură Cinematografică de la Łódź (NCKF) este un loc unic pentru toți cei interesați de lumea filmului și de cultura audiovizuală. Instituția se ocupă de educația cinematografică și de diseminarea cunoștințelor despre cinema, istoria filmului și viitorul acestuia. Creează oportunități pentru persoanele de toate vârstele și cu toate nivelele de cunoștințe cinematografice. Promovează participarea conștientă și activă la cultura cinematografică prin discuții, critică, evenimente adresate cinefililor și specialiștilor.

NCKF este un centru de întâlniri în spațiul extraordinar EC1 Łódź – Orașul Culturii, unul dintre cele mai mari centre de educație culturală din Polonia, care găzduiește și echipa responsabilă de implementarea programului Łódź – Oraș UNESCO al Filmului.

Cinematografia ocupă un loc important în programul Sezonului Cultural România Polonia 2024-2025. ICR Varșovia a organizat secțiuni focus românești la Festivalul de Film de la Cracovia (26 mai – 2 iunie), la Festivalul New Horizons de la Wrocław (18–28 iulie). În luna octombrie, cu sprijinul reprezentanței de la Varșovia a Institutului Cultural Român, cineaști români au participat la festivalurile de la Varșovia și Etiuda&Anima de la Cracovia. În luna noiembrie, două cicluri tematice organizate la Centrul Național pentru Cultură Cinematografică din Łódź și în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar „Watch Docs” de la Varșovia vor ilustra, prin filme de ficțiune și documentare, creații care chestionează trecutul recent și prefacerile prin care a trecut România în ultima jumătate de secol.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri