Jurnalul.ro Cultură Film Regizorul Radu Mihăileanu va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival 2024

Regizorul Radu Mihăileanu va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival 2024

de Magdalena Popa Buluc    |   

Regizorul francez de origine română Radu Mihăileanu va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival (BIFF) 2024, ediția XX.

Alături de secțiunile obișnuite ale festivalului – Competiția oficială, Panorama, Autori români și Istorie și cinema – în ediția de anul acesta publicul se va putea bucura de o Retrospectivă Radu Mihăileanu.

Cea de-a XX-a ediție aniversară a Bucharest International Film Festival (www.biff.com.ro), care se va desfășura în perioada 19-29 septembrie 2024, îl va avea ca invitat surpriză pe regizorul francez de origine română Radu Mihăileanu, care va primi, cu această ocazie, Premiul de Excelență.

În 1989, regizorul Radu Mihăileanu a realizat, împreună cu Marco Ferreri, adaptarea dialogului platonic „Banchetul” în telefilmul cu același nume. Filmul său „Trăiește!” („Va, vis et deviens”) a fost distins în 2006 cu Premiul César pentru cel mai bun scenariu original (cu Alain-Michel Blanc) și cu alte trei premii la Berlinale. A cunoscut succese și cu următoarele sale pelicule „Concertul” („Le Concert”), nominalizat la Golden Globes, și „Izvorul femeilor” („La Source des femmes”), selecționat în competiția oficială la Cannes, ultima peliculă fiind lansată la BIFF, ediția 2011.

Dincolo de secțiunile obișnuite ale festivalului, în ediția de anul acesta publicul se va putea bucura de oRetrospectivă Radu Mihăileanu în care vor fi prezentate filmele de autor „Train de vie” / „Trenul vieții” (1998), care a câștigat trei premii la festivalul de la Veneția și Premiul Publicului la Sundance Film Festival și „L’Historie de l’Amour” / „Istoria iubirii” (coproducție Franța, Canada, Statele Unite, România, 2016). Proiecțiile de filme vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri în prezența regizorulului.

„Train de vie” / „Trenul vieții” se ocupă într-o manieră alegorică și tragi-comică de tema Holocaustului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-o seară a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consătenilor săi din shtetl (sat evreiesc din Europa de Est) o ştire cumplită: germanii ucid şi deportează spre destinaţii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine. În curând şi sătucul lor va avea aceeaşi soartă. Imediat, Consiliul Înţelepţilor, în frunte cu Rabinul, se reuneşte. Trebuie să găsească o soluţie pentru a-şi salva comunitatea! În zorii zilei, după multe discuţii, ideea salvatoare îşi face apariţia chiar din gura nebunului: pentru a scăpa de nazişti, vor organiza un tren fals de deportaţi! Se vor deghiza cu toţii fie în deportaţi, fie în mecanici de tren, ofiţeri germani sau soldaţi. Vor putea astfel să treacă de barajele şi de liniile naziste, pentru a se duce către Ţara Făgăduinţei, la Eretz Israel, via Uniunea Sovietică. Tot sătucul începe pregătirile în secret şi cu mare febrilitate. Oare vor reuşi? Oare vor scăpa? Actorii principali sunt Mihai Călin, Ovidiu Cuncea, Luminiţa Gheorghiu, Rufus, Johan Leysen, Eugenia Şerban, Agathe de La Fontaine, Lionel Abelanski, Răzvan Vasilescu, Ernest Maftei și Clément Harari.

„L’Historie de l’Amour” / „Istoria iubirii” este un film dramă romantic, coprodus la nivel internațional, regizat, dar și scris de Radu Mihăileanu și Marcia Romano, bazat pe romanul cu același nume din 2005 al lui Nicole Krauss. Ce-ar fi dacă o carte scrisă înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, într-un mic sat din Europa de Est, s-ar pierde, după care ar putea străluci de-a lungul anilor, traversând continente și supraviețuind conflictelor violente, pentru a ghida călătoria a trei generații? Această carte se numește ISTORIA IUBIRII. New York, secolul al XXI-lea. Leo, un bătrân evreu polonez imigrant, trăiește cu amintirea marii lui iubiri. În ciuda istoriei sale dureroase, el navighează vesel prin urcușurile și coborâșurile vieții cu umor neobosit și nebun, alături de cel mai bun prieten al său, Bruno. În Brooklyn, adolescenta Alma este hotărâtă să găsească bărbatul ideal pentru mama ei să se recăsătorească. Întotdeauna în control, ea este uimită să descopere că se îndrăgostește de colegul ei de clasă, Misha, și să simtă dragostea pentru prima dată. Nimic nu pare să lege pe Leo, bătrânul, de Alma, tânăra. Și totuși… De la Polonia anilor 1930 la Insula Ellis, de la Chile la Central Park, manuscrisul „cele mai iubite femei din lume” va călători în timp pentru a uni destinele lor. Din distribuție fac parte Derek Jacobi, Eliott Gould, Sophie Nélisse și Gemma Arterton.

Președintele onorific al ediției aniversare BIFF XX este criticul de film Irina-Margareta Nistor, iar membrii Juriului internațional BIFF 2024 sunt: regizorul și scenaristul canadian Philippe Lesage, președintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian  regizor și jurnalist independent franco-român, actrița Ana Ularu, regizorul, scenaristul și actorul Valeriu Andriuță și producătoarea lituaniană de film Marija Razgutė.

BIFF rămâne un punct de reper în peisajul cinematografic, fiind singura competiție internațională dedicată filmelor de lungmetraj din Capitală, iar filmele sunt premiere naționale, mai puțin cele din secțiunea autori români.

Bucharest International Film Festival (BIFF), proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic și se află sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Partenerii BIFF sunt Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Cinema Muzeul Țăranului Român, Grădina cu filme – Cinema & More, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, Cinema Eforie, Cinema Union și Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română.

BIFF este singurul festival de film internațional din București care are secțiunea de documentar și film istoric pentru a onora Centenarul Regele Mihai din 2021, la 100 ani de la naștere, inițiată de către Dan Drăghicescu. Secțiunea de film istoric este prezentată de Regina Maria Dental Clinics.

Evenimentul este realizat cu sprijinul următorilor parteneri: Grand Hotel Continental, GlobalVision, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR), Regina Maria Dental Clinics, NetBet, La Piovra Turista, La Mama și The Trafalgar (Great British Pub).

Partener de mobilitate este Meridian Taxi Premium.

Parteneri Media: Agerpres, Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio România Cultural, Radio București FM, G4Media, Radio France Internationale România, DC News, Spectacola, Liternet, Cinefilia, Cinefan, Cineghid, Cinemil, Revista FILM.

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro și pagina de Facebook https://www.facebook.com/BucharestInternationalFilmFestival.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri