Jurnalul.ro Ştiri Observator Obligația restaurantelor pentru detalierea ingredientelor în meniuri, amânată până în martie

Obligația restaurantelor pentru detalierea ingredientelor în meniuri, amânată până în martie

de Redacția Jurnalul    |   

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a decis amânarea, până în martie 2023, a aplicării ordinului care prevede detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor.

Decizia de amânare până în 15 martie 2023 a aplicării prevederilor Ordinului Președintelui ANPC nr. 201/2022 a fost luată în urma consultărilor realizate cu structurile asociative și patronatele din HORECA pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se conformeze.

Conform unui comunicat al ANPC, ordinul prevede completarea listelor meniu din restaurante sau locații de alimentație publică, precum și adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

ANPC anunță că, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din speciliști ANPC și reprezentanți ai structurilor asociative din HORECA. Acestea sunt necesare pentru ca adăugirile de informații din listele meniu să fie realizate într-un mod unitar, profesionist și clar, până la termenul stabilit.

„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, arată reprezentanții ANPC.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri