Jurnalul.ro Ştiri Observator Reuters: Mii de oameni protestează împotriva guvernului în România

Reuters: Mii de oameni protestează împotriva guvernului în România

Sub titlul "Mii de oameni se alătură protestelor antiguvernamentale din România împotriva unor proiecte de reforme legislative", agenţia Reuters transmite duminică un reportaj semnat de Luiza Ilie şi editat de Greg Machlich. În continuare, traducerea integrală a ştirii:

"Mii de români au manifestat în Bucureşti şi în întreaga ţară duminică, pentru a protesta împotriva intenţiilor guvernului de a decriminaliza anumite infracţiuni şi de a graţia anumiţi condamnaţi prin decrete de urgenţă despre care criticii spun că ameninţă să submineze combaterea corupţiei la nivel înalt.

Noul cabinet al prim-ministrului Sorin Grindeanu a dezvăluit săptămâna trecută proiectele de decrete care au fost criticate de preşedinte, de procurorul general, de curtea supremă, de procurorul-şef anti-corupţie şi de şeful directoratului care combate criminalitatea organizată, precum şi de grupuri pentru drepturile civile şi diplomaţi.

Toţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiecte, precum şi la lipsa de transparenţă şi la intenţia de a legifera prin decrete, în loc de a trece prin parlament, deşi dispune acolo de o majoritate puternică.

Potrivit proiectelor, guvernul intenţionează, printre altele, să decriminalizeze actele de abuz în serviciu care generează prejudicii sub 200.000 de lei (47.000 de dolari), o infracţiune la care liderul partidului social-democrat de guvernământ este acuzat că ar fi instigat o terţă parte.

Potrivit proiectelor, guvernul intenţionează şi să graţieze deţinuţii condamnaţi la mai puţin de cinci ani pentru anumite infracţiuni şi să înjumătăţească sentinţele pentru toţi deţinuţii în vârstă de peste 60 de ani, pentru cei cu boli în stadiu terminal sau cu copii de întreţinut, indiferent de infracţiuni.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut vineri guvernului să renunţe la decrete, despre care a spus că ar submina statul de drept şi anticorupţia.

Guvernul nu a comentat.

Duminică, peste 15.000 de persoane din Bucureşti s-au adunat pe o vreme geroasă în Piaţa Universităţii, locul tuturor protestelor importante din România după răsturnarea comunismului în 1989.

"Am fost aici în timpul revoluţiei de acum 27 de ani şi văd că nu s-a schimbat aproape nimic de atunci, hoţia (...) încă există, a spus pensionarul Ioan Ilincuta.

"Protestez cu speranţa că copiii şi nepoţii mei vor prinde vremuri mai bune".

Protestatari de toate vârstele au purtat bannere pe care scria "Suntem treji", "Vrem justiţie, nu corupţie", au scandat "Hoţii" şi au mărşăluit spre sediul guvernului. Iohannis li s-a alăturat pentru scurt timp.

Mii de oameni au manifestat şi în oraşele Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi alte câteva oraşe din toată ţara.

Grupuri mai mici s-au adunat şi în faţa ambasadelor din Londra, Paris şi Copenhaga, potrivit fotografiilor postate pe Facebook de români care trăiesc în străinătate.

Deşi România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, sistemul său judiciar continuă să fie monitorizat de Comisia Europeană, care a lăudat eforturile magistraţilor de a lupta cu corupţia larg răspândită, dar a remarcat că politicenii români au un istoric de încercări de a adopta legi care pot slăbi puterile anchetatorilor", încheie Reuters. www.agerpres.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri