Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii în anul Centenarului - optimism rezervat

Românii în anul Centenarului - optimism rezervat

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde a realizat, la comanda Jurnalul și Antena 3, un sondaj de opinie la nivel național cu privire la câteva subiecte sensibile pentru români în anul Centenarului.

Cu privire la anul 2018, cei mai mulți români au declarat că sunt îngrijorați de o evenutală criză economică (10%). Pe locul al doilea în topul amenințărilor se află politicieni/politica, 8% dintre români oferind acest răspuns. Locul al treilea este ocupat de fenomenul corupției, 6% dintre respondenți considerând că aceasta reprezintă o amenințare pentru anul 2018.

Din păcate, majoritatea celor care au răspuns la sondaj consideră că imaginea de țară a României, în ultimul an, fie a involuat (42%), fie a stagnat (33%). Doar o minoritate (23%) consideră că imaginea României a evoluat!

La întrebarea deschisă privind identifi­carea unui lucru care funcționează bine în România, 20% dintre cei intervievați au declarat că NIMIC nu funcționează în țara noastră. De asemenea, 7% au identificat un lucru negativ ca funcționând bine, evident într-un sens ironic, și anume corupția. 3% au indicat mediul de afaceri ca fiind printre lucrurile care funcționează bine, iar câte 2% DNA, Armata și Biserica!

Pe de altă parte, 14% dintre cei care au răspuns la sondaj au declarat că totul funcționează rău în România, 9% au identi­ficat sistemul sanitar ca fiind principalul lucru care merge rău, 6% Justiția, 5% Educația, iar câte 3% Economia, Parlamentul, conducerea țării sau politica.

Din păcate, în anul Centenarului Marii Uniri, 47% dintre români nu știu să nominali­zeze o personalitate care influențează în mod decisiv evoluția României, iar 6% consideră că nu există o astfel de personalitate. Totuși, 23% consideră că Liviu Dragnea este personalitatea care influențează în mod decisiv evoluția României, 9% l-au nominalizat pe preșe­dintele Klaus Iohannis, 2% pe Regele Mihai și tot 2% pe Călin Popescu Tăriceanu.

Când vine vorba despre încrederea în insituții, Biserica este în continuare în topul favorabilității. Chiar dacă a înregistrat un oarecare trend descendent în ultimii ani, 59% dintre români continuă să declare că au mai degrabă încredere. Și presa se bucură de încrederea a 50% dintre cei care au răspuns la sondaj, iar societatea civilă/ONG-urile au împărțit societatea în două, 43% având mai degrabă încredere, iar 43% răspunzând că mai degrabă nu au încredere.

Chiar dacă în ultimii ani au existat discuții aprinse despre influența statului în economie și despre cât de eficientă este această implicare, 68% dintre români consideră că statul ar trebui să intervină mai puternic în economie și doar 18% consideră că ar trebui să-și reducă intervenția.

Foarte interesant este cum văd cetățenii României puterea. La rugămintea operato­rilor de interviu să acorde note de la 1 la 5, unde 1 reprezintă deloc puternic, iar 5 foarte puternic, pentru o listă lungă de personalități, 26% au acordat nota 5 (foarte puternic) în dreptul Laurei Codruța Kovesi. 23% au acordat același calificativ lui Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România, iar 22% lui Eduard Hellvig, directorul SRI. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a primit nota 5 de la 16% dintre cei care au răspuns la această întrebare, la fel ca și Procurorul General al României, Augustin Lazăr. Primele persoane din mediul privat, printre cei mai cunoscuți antreprenori din România, Frații Pavăl (patronii Dedeman) și Anca Vlad (patroana lanțului de farmacii Catena) au fost nominalizați ca fiind foarte puternici de câte 15% dintre cei intervievați, iar Dan Voiculescu a primit nota 5 de la 14% dintre cei chestionați.

VLADIMIR IONAȘ, sociolog CURS

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri