Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldații ruși își invadează țara

Soldații ruși își invadează țara

de Şerban Mihăilă    |   

Voluntarii ruși care luptă de partea Ucrainei au intrat cu tancuri și vehicule blindate în Rusia, într-un raid lansat din trei direcții, peste graniță, în cea mai amplă incursiune transfrontalieră de la începutul războiului.

Trei unități separate, formate din soldați născuți în Rusia, au atacat forțele de securitate ale Moscovei și susțin că au capturat un sat aflat în regiunea Kursk, la mai puțin de un kilometru și jumătate de graniță, pe teritoriul rus.

Raidul - un posibil efort de distragere a atenției într-un moment în care Ucraina înregistrează pierderi pe linia frontului  - a avut loc în timp ce dronele ucrainene au lovit rafinării, exacerbând o criză a petrolului în Rusia.

Acțiune concertată

Soldații din Legiunea Rusă a Libertății și Corpul Voluntarilor Ruși fuseseră implicați anterior în raiduri similare în regiunea Belgorod.

Acțiunea de la începutul săptămânii marchează însă prima incursiune a Batalionului Siberian, format anul trecut, care, spre deosebire de celelalte batalioane de voluntari ruși ce luptă de partea Ucrainei, face parte din forțele armate ale Kievului.

Legiunea Rusă a Libertății și Batalionul Siberian anunțaseră, încă de marți dimineață, operațiunea lor comună în Rusia. Concomitent, Ailya Ponomarev, un fost politician rus, aflat în exil în Ucraina, transmitea că grupurile separatiste anti-Kremlin au intrat în regiunile de frontieră Belgorod și Kursk.

Agenția ucraineană de informații militare HUR a precizat, ulterior, că o a treia unitate, Corpul Voluntarilor Ruși, a participat, de asemenea, la operațiunea militară.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al HUR, a afirmat că grupurile sunt formate din cetățeni ruși care acționează ca parte a „forțelor de securitate și apărare ale Ucrainei”.

„Acestea ajută la eliberarea Ucrainei de invadatorii ruși.”, a declarat el pentru canalul de televiziune „Ukraine 24”. „Este vorba despre cetățeni ai Federației Ruse, care acasă, în Rusia, au dreptul să facă tot ceea ce consideră necesar în această situație pentru a-și proteja drepturile civile și pentru a-și elibera țara de dictatura lui Putin!”, a adăugat Iusov.

Afront la adresa lui Putin, de alegeri

La rândul său, Legiunea Rusă a Libertății a postat pe rețelele de socializare următorul mesaj: „Ca toți concetățenii noștri, visăm la o Rusie eliberată de dictatura lui Putin. Dar noi, cei din Legiune, nu doar visăm: acționăm din greu pentru a transforma aceste visuri în realitate. Ne vom lua înapoi țara de la acest regim, centimetru cu centimetru!”.

„Rușii vor dormi bine, nu se vor teme de soneria de la ușă și nu le va fi frică să spună ce gândesc. Rușii vor vota pentru cine vor dori, nu pentru cine trebuie să voteze. Rușii vor trăi liber!”, mai arată mesajul. 

Ulterior, membrii unității au publicat imagini care arată, susțin ei, cum Legiunea Rusă a Libertății acționează în Tetkino, un sat din regiunea Kursk, aflat la mai puțin de un kilometru și jumătate în interiorul graniței cu Rusia. Imaginile prezintă distrugerea unui vehicul blindat rusesc din sat.

Grupul a distribuit imagini din dronă cu ceea ce susține a fi forțe rusești, „părăsind rapid satul, lăsând în urmă poziții și abandonând echipamente grele”.

Raidul transfrontalier a fost lansat pentru a coincide cu alegerile prezidențiale din Rusia din această săptămână, a mai declarat unul dintre luptătorii voluntari din imagini, referindu-se la scrutinul care începe vineri. Alte imagini, filmate prin fereastra unei case, par să arate un tanc trecând pe lângă el și arborând steagul alb-albastru al Legiunii Ruse a Libertății.

La rândul său, Batalionul Siberian a difuzat o înregistrare video care îi arată pe luptătorii voluntari avansând printr-o zonă puternic împădurită. „Lupte intense sunt în curs de desfășurare pe teritoriul rusesc.”, anunță o voce din fundal. 

În mijlocul luptelor dintre forțele susținute de Ucraina și serviciile de securitate rusești, zeci de drone ucrainene au fost raportate deasupra Rusiei centrale. Concomitent, Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia, într-un baraj cu rază lungă de acțiune, care a vizat cel puțin șapte regiuni.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a zădărnicit „încercarea Kievului de a face o incursiune pe teritoriul rusesc de frontieră” și a precizat că atacul a fost organizat „simultan, din trei direcții”.

Oficialitățile de la Moscova i-au descris pe atacatori ca fiind „teroriști ucraineni” și nu cetățeni ruși care luptă împotriva lui Vladimir Putin.

Farsa scrutinului prezidențial

Alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate pentru sfârșitul acestei săptămâni. La aproape doi ani de la invazia din Ucraina, sondajele de opinie arată că Putin are asigurată victoria, într-un scrutin care îi va oferi încă șase ani la conducerea Rusiei și l-ar putea transforma în cel mai longeviv lider al țării, de la Stalin încoace.

Farsa acestor alegeri nu mai este deja un secret pentru nimeni, în condițiile în care, aprobați de Kremlin, „contracandidații” lui Putin au o singură sarcină: ei trebuie să se asigure că liderul suprem câștigă cu un scor zdrobitor. 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri