Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia amenință cu atacul nuclear, dacă SUA sau NATO pătrund în estul Ucrainei

Rusia amenință cu atacul nuclear, dacă SUA sau NATO pătrund în estul Ucrainei

de Şerban Mihăilă    |   

Rusia ar fi obligată să-și utilizeze armamentul nuclear, într-un conflict în care forțele SUA sau NATO ar intra în estul Ucrainei, a declarat un parlamentar rus. În replică, Pentagonul propune o majorare semnificativă a fondurilor alocate apărării flancului estic al NATO, iar senatorul american John McCain avertizează că rușii sunt o amenințare mai mare decât teroriștii din Stat Islamic.

Moscova ar fi forțată să-și folosească arsenalul nuclear, în eventualitatea în care trupele SUA sau NATO ar pătrunde în estul Ucrainei, a avertizat un parlamentar rus, la o reuniune internațională la care au participat responsabili guvernamentali din domeniul securității, scrie publicația americană „Defense One”. „În privința extinderii NATO la granițele noastre, am auzit la un moment dat de la liderii militari ruși, cărora le dau dreptate, că, dacă forțele SUA sau NATO s-ar afla în Crimeea, în estul Ucrainei, Rusia nu ar putea fi apărată într-un conflict armat, decât dacă și-ar utiliza armele nucleare într-un stagiu incipient al conflictului”, a spus parlamentarul Viaceslav Alekseievici Nikonov, în fața participanților la o conferință pe probleme de securitate, desfășurată la Bratislava. Potrivit lui Nikonov, liderii militari ruși au discutat cu omologii lor din NATO despre decizia Moscovei de a recurge la arsenalul său nuclear într-un asemenea scenariu, în timpul unor dezbateri contoversate despre extinderea Alianței Nord-Atlantice.

În timp ce fosta Uniune Sovietică s-a pronunțat constant contra principiului inițierii „primei lovituri nucleare”, Putin a abandonat în anul 2000 această restricție ideologică menținută timp de decenii. El a adoptat o nouă doctrină militară, ce autorizează utilizarea limitată a arsenalului nuclear contra unei agresiuni cu arme convenționale, „într-o situație critică pentru securitatea națională” a țării. 

 

Bani pentru bazele din România

Pe fondul amenințărilor Rusiei, dar și al nemulțumirii generale a partenerilor militari ai SUA după întrevederea avută în weekend cu președintele Trump, Pentagonul propune o majorare semnificativă a fondurilor alocate apărării flancului estic al NATO. Administrația de la Washington a propus o creștere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat pentru apărarea statelor din flancul estic (România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania) în anul fiscal 2018 față de cel anterior, relevă un document oficial al Ministerului Apărării american. Fondurile solicitate de Pentagon includ și două proiecte în România — unul, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilităților în baza de la Câmpia Turzii, iar celălalt, în valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Armele nucleare și încercările rușilor de a influența direct rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA sunt principalele pericole reprezentate de Rusia.   Senatorul republican american, John McCain, a avertizat, ieri, că președintele Putin este o amenințare mai mare pentru securitatea globală decât gruparea extremistă Stat Islamic. Jihadiștii fac, într-adevăr, lucruri îngrozitoare, dar Rusia a încercat să schimbe rezultatul alegerilor din SUA, a spus el.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri