Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia susţine că a preluat controlul asupra unui oraş ucrainean, în timp ce avansează spre Pokrovsk

Rusia susţine că a preluat controlul asupra unui oraş ucrainean, în timp ce avansează spre Pokrovsk

de Redacția Jurnalul    |   

Rusia a declarat că forţele sale au preluat controlul deplin asupra unui oraş din estul Ucrainei, în timp ce avansează spre Pokrovsk, important din punct de vedere strategic.

Forţele ruse, care controlează aproximativ o cincime din Ucraina de la invadarea acesteia în februarie 2022, avansează în estul Ucrainei în încercarea de a cuceri întregul Donbas.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au cucerit oraşul Novohrodivka, care se află la 12 km de Pokrovsk, un important nod feroviar şi rutier pentru forţele ucrainene din zonă. Oraşul avea o populaţie de 14.000 de locuitori înainte de război.

Statul Major al armatei ucrainene, într-un raport publicat duminică seara, a dat detalii despre luptele din sectorul Pokrovsk, inclusiv Novohrodivka. Acesta a declarat că 29 de încercări de a avansa au fost respinse, iar şapte încăierări continuă. „Trupele noastre iau măsuri pentru a menţine poziţiile desemnate”, se arată în raport.

Dar un interviu cu un ofiţer ucrainean difuzat săptămâna trecută de Radio Liberty a declarat că forţele ucrainene au abandonat Novohrodivka pe motiv că poziţiile de acolo nu erau favorabile apărării.

Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că o incursiune ucraineană în regiunea rusă Kursk nu a reuşit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei şi a slăbit apărarea Kievului de-a lungul liniei frontului, în semn de încurajare pentru Moscova.

Comandantul armatei ucrainene a declarat joi că incursiunea Kievului în regiunea Kursk funcţionează. Forţele ruse, a spus el, nu au făcut niciun progres în înaintarea lor spre Pokrovsk în ultimele şase zile.

El a spus că unul dintre obiectivele incursiunii din Kursk a fost de a muta forţele ruse din alte zone, în primul rând din Pokrovsk şi Kurakhove. Rusia a redirecţionat efective importante către Kursk, dar a consolidat, de asemenea, frontul de la Pokrovsk, a adăugat el.

Rusia controlează în prezent aproximativ 80% din Donbas.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Rusia ucraina Pokrovsk oras donbas
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri