Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia transformă zona arctică în poligon de testare 

Rusia transformă zona arctică în poligon de testare 

de Şerban Mihăilă    |   

Rusia masează o forță militară fără precedent în Arctica, regiune pe care o transformă într-un poligon de testare pentru cele mai noi și periculoase arme dezvoltate în momentul de față. Schimbările climatice din ultima perioadă continuă să topească gheața de pe zone vaste ale teritoriului, iar Moscova încearcă să-și asigure aici o linie de apărare pentru coasta sa nordică și, în același timp, să deschidă o rută navală vitală, care să facă legătura între Asia și Europa.

Imagini surprinse de sateliții americani, prezentate de CNN, dezvăluie o desfășurare impresionantă de forțe ale Rusiei în zona arctică. Oficialități și experți militari din Occident susțin la unison că Moscova transformă Arctica într-un poligon de testare pentru ultima generație de armament. Detaliile obținute prin intermediul tehnologiei spațiale americane arată o dezvoltare continuă a bazelor militare rusești de-a lungul coastelor arctice ale țării, în paralel cu crearea de facilități subterane de depozitare pentru temutele torpile „Poseidon 2M39” și alte tipuri de armament de ultimă generație. Între unitățile militare aduse în apropierea coastelor Alaskăi, teritoriu al SUA, figurează bombardiere, avioane de luptă „MiG31BM” și noi sisteme radar. În același timp, masarea fără precedent a unităților rusești coincide cu deplasări de trupe și echipamente militare ale NATO și SUA în regiune. Bombardierele americane „B-1 Lancer” staționate în Norvegia au încheiat de curând o serie de misiuni în estul Mării Barents, iar un submarin nuclear de atac american de clasă „Seawolf” se afla în regiune, conform unor surse din Pentagon, încă din luna august a anului trecut. „În mod evident, asistăm la o provocare militară a rușilor în Arctica”, inclusiv reechiparea unor vechi baze din timpul Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, lângă orașul Murmansk, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, citat de CNN. „Acest lucru are implicații pentru SUA și aliații lor, mai ales deoarece creează capacitatea de a proiecta o forță în Atlanticul de Nord”, a adăugat el. „Rusia își reamenajează aerodromurile din epoca sovietică și instalațiile radar, construiește noi porturi și centre de cercetare și salvare, dezvoltând, în același timp, flota sa de distrugătoare de gheață, echipate nuclear și convențional”, a adăugat și locotenent-colonelul Thomas Campbell, purtător de cuvânt al Pentagonului. „De asemenea, Moscova își extinde rețeaua aeriană și terestră de sisteme de apărare contra rachetelor, întărindu-și capacitățile de restricționare a accesului în porțiuni-cheie ale regiunii arctice”, a precizat el. Campbell a remarcat crearea unei Forțe de Reacție Rapidă pe două aerodromuri arctice, prin aducerea, în premieră, a tehnologiei aeriene de luptă de ultimă generație în nordul îndepărtat. De altfel, imaginile din satelit dezvăluie o consolidare și o expansiune metodică a aerodromurilor și a bazelor militare de-a lungul coastelor arctice ale Rusiei, în ultimii cinci ani. Deși aceste baze sunt pe teritoriul rus, oficialitățile americane se tem că noua desfășurare de forțe va fi folosită pentru controlul de facto asupra zonelor arctice unde dezghețul provocat de schimbările climatice va distruge gheața în totalitate. 

Temuta „Poseidon 2M39”

Experții militari americani se tem, în mod special, de stadiul avansat al dezvoltării superarmei comandate de președintele Vladimir Putin și de posibila ei utilizare în Arctica. Este vorba despre torpila „invizibilă” „Poseidon 2M39”, a cărei dezvoltare este urgentată de către Kremlin, potrivit mass-media de stat din Rusia. Torpila este pusă în mișcare de un reactor nuclear și are misiunea de a se infiltra prin apărarea de coastă, cum ar fi cea americană, fără a fi detectată, zburând la nivelul mării. Potrivit rușilor, arma poate transporta un focos nuclear de mai multe megatone, ale cărui unde radioactive ar face nelocuibilă porțiunea de coastă atacată timp de decenii. În noiembrie, anul trecut, Christopher A. Ford, pe atunci adjunct al Secretarului de Stat pe probleme de Securitate și Neproliferare, preciza că „Poseidon” este menit „să inunde orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactive.” Experții sunt de acord că arma, cu o lungime estimată la 20 de metri, este „extrem de reală” și nu doar o rachetă propagandistică a Kremlinului. Torpila, care face parte din noul tip de armament nuclear al Rusiei, se află în faza de testare și se apropie de finalizare, a avertizat viceamiralul Nils Andreas Stensønes, șeful serviciilor norvegiene de informații, citat de CNN. Ultimele desfășurări de forțe din Arctica, inclusiv testarea unor submarine rusești menite să transporte arme nucleare, i-au determinat pe analiști să aprecieze că „Poseidon 2M39” va ajunge rapid în regiune. 

Moscova pune ochii pe o rută vitală

SUA și-au mai exprimat îngrijorarea și față de încercarea Moscovei de a influența „Ruta Mării de Nord” (NSR), un culoar navigabil care face legătura între Norvegia și Alaska, de-a lungul coastei nordice a Rusiei, prin partea nordică a Atlanticului. NSR poate înjumătăți timpul necesar în prezent vapoarelor de marfă pentru a ajunge din Asia în Europa, prin Canalul Suez. Potrivit lui Thomas Campbell, Rusia încearcă să exploateze și să eticheteze NSR drept „un culoar navigabil major.” „Rusia cere oricărui vas care tranzitează NSR prin apele internaționale să aibă un pilot rus la bord pentru a ghida vaporul respectiv. Rusia încearcă, de asemenea, să ceară vaselor străine să obțină aprobare înainte să pătrundă pe NSR”, a adăugat el. Moscova vrea „să impună astfel niște reguli, să obțină un fel de recunoaștere de facto din partea comunității internaționale și apoi să pretindă că așa merg lucrurile”, a precizat pentru CNN și un oficial al Departamentului de Stat al SUA, ilustrând modul în care Kremlinul vrea să facă legea în zona arctică. 

Regiune internațională

Regiunea arctică se întinde peste o șesime din masa de uscat a Terrei, douăzeci și patru de zone de timp și peste 30 de milioane de kilometri pătrați. O mare parte din regiune este acoperită de ocean, care are o adâncime de până la patru kilometri, însă există și zone întinse de uscat. Regiunea este locuită de aproximativ 4 milioane de locuitori, inclusiv peste 30 de popoare indigene. Opt state (Canada, Danemarca/Groenlanda, Finlanda, Islanda, Norvegia, Federația Rusă, Suedia și SUA) au teritorii în această zonă. Cinci dintre acestea sunt state membre ale Agenției Europene de Mediu, dintre care trei sunt state membre ale UE.

 

Când rușii testează arme, bruiază semnale GPS, închid spații aeriene și maritime pentru exerciții sau trimit bombardiere în spațiile aeriene ale aliaților și partenerilor, ei vor întotdeauna să trimită un mesaj!

Oficial al Departamentului de Stat al SUA

Subiecte în articol: arctică Rusia sua poseidon regiunea arctica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri