Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sănătatea orală pierde din importanță în contextul unei îngrijorări tot mai mari privind sănătatea generală

Sănătatea orală pierde din importanță în contextul unei îngrijorări tot mai mari privind sănătatea generală

Peste jumătate (56%) dintre respondenții celui mai recent studiu demarat de Colgate în Europa nu obișnuiesc să își înlocuiască periuța de dinți după ce se confruntă cu alte probleme de sănătate

 

  • Noi cercetări în rândul a 5.000 de adulți din Europa, privind obiceiurile de periaj, au arătat că 11% dintre respondenți nu și-au schimbat periuța de dinți de la începutul anului
  • Peste jumătate dintre aceștia (59%) acordă periajului dentar mai puțin de două minute, durata recomandată pentru o bună întreținere a sănătății orale

 

Rezultatele studiului demarat de Colgate în Europa, în perioada 14 iulie – 24 august 2020, arată că suntem expuși riscului de probleme de sănătate orală, având în vedere că nu urmăm pașii simpli recomandați pentru a menține o rutină sănătoasă, precum schimbarea regulată a periuței de dinți, folosirea aței dentare sau a apei de gură. Raportul de cercetare Comportamente de Sănătate la Copii şi Adolescenţi din România, demarat în anul 2018, arată faptul că, la nivel local, cea mai mare parte a respondenţilor (90%) folosesc doar periuţa şi pasta de dinţi pentru curăţarea dinţilor. Doar 15% dintre aceștia folosesc aţa dentară, iar 29% şi apa de gură. În același timp, 30 de respondenţi (2%) au declarat că nu efectuează niciodată periajul dinţilor.

Deși în contextul pandemiei actuale 67% dintre respondenții studiului demarat de Colgate își reconsideră atitudinea față de sănătate și 26% dintre aceștia iau măsuri active pentru îmbunătățirea acesteia, sănătatea orală  nu se bucură de aceeași atenție. Organizația Mondială a Sănătății declară că nu ar trebui să acordăm o atenție redusă cavității bucale comparativ cu restul corpului, problemele orale fiind uneori legate de alte afecțiuni, precum diabetul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii și chiar demența.

În timp ce luăm cu toții măsuri active pentru a ne îmbunătăți starea generală de sănătate, nu ar trebui să neglijăm cavitatea bucală, care poate fi un semn al stării noastre generale de sănătate. Putem începe cu lucruri simple, precum o rutină de periaj, folosirea unei paste de dinți cu fluorură și a apei de gură și înlocuirea periuței de dinți la fiecare trei luni, pentru a preveni problemele dentare și ale gingiilor și pentru a ne menține sănătatea orală.”, completează Taylor Gordy, General Managaer, Colgate UK.

 

Sănătatea orală își pierde din importanță

Datele studiului demarat de Colgate arată că oamenii nu sunt conștienți de importanța menținerii unei sănătăți orale bune, aproape o pătrime dintre respondenți (22%) recunoscând că nu știu legătura dintre o bună igienă orală și sănătatea generală. În același timp, 26% dintre respondenți nu sunt siguri că își periază corect dantura, iar 17% dintre aceștia recunosc faptul că nu știu cât de des trebuie să își înlocuiască periuța de dinți.

Pentru că cel mai important este să împărtășești zâmbete, nu bacterii, Colgate a lansat o campanie pentru a-i încuraja pe europeni să fie mai conștienți de sănătatea lor orală, ca parte a unei rutine holistice de sănătate. Aceștia sunt câțiva pași simpli pe care persoanele îi pot urma:

  1. Periajul dinților de două ori pe zi, pentru cel puțin două minute.
  2. Schimbarea periuței de dinți la cel puțin 3 luni sau chiar mai des, după fiecare infecție.
  3. Folosirea unei paste de dinți cu o concentrație potrivită de fluorură.

Conform datelor obținute, 56% dintre respondenți și-au schimbat cel puțin o dată periuța de dinți de la începutul anului, 30% dintre aceștia o singură dată, în timp ce 11% nu au făcut-o deloc. În plus, 1% dintre respondenții din Europa nu folosesc o periuță dentară și nu obișnuiesc să se spele pe dinți. Când periuța începe să se deterioreze și devine aspră, aceasta trebuie înlocuită. Acest lucru este necesar, deoarece după perierea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene de pe dinți și gingii, nivelul de eficiență al perilor scade. Astfel, igiena orală este supusă unui risc mai mare. De asemenea, perii deteriorați pot afecta gingiile și pot crește riscul bolilor cu transmitere orală.

„Pentru majoritatea oamenilor, periajul de două ori pe zi timp de două minute este o rutină, însă aceștia nu își înlocuiesc suficient de des periuța de dinți manuală. Acest lucru este îngrijorător, deoarece înlocuirea periuței de dinți este foarte importantă pentru sănătatea orală. Din cauza perilor deteriorați, este posibil să nu ajungem în acele zone unde se acumulează tartrul și astfel apare riscul de carii și probleme gingivale. De asemenea, este important să înlocuim periuța de dinți după o răceală, tuse sau febră, deoarece germenii pot trăi pe perii periuței, iar mediul umed este un loc de reproducere favorabil pentru bacterii. Înlocuirea periuței de dinți cu una nouă ne va ajuta să avem grijă atât de sănătatea orală, cât și de sănătatea generală.", afirmă Hannah Young, Specialistul în Igienă Dentară și Ambasador Colgate.

Ața dentară și apa de gură, factori importanți pentru o bună sănătate orală

Există și alți factori pe care ar trebui să-i luăm în considerare atunci când vine vorba despre îmbunătățirea rutinei noastre de sănătate orală. Cercetarea a constatat că sub un sfert dintre respondenți nu includ apa de gură (19%), în timp ce aproximativ jumătate dintre aceștia (44%) nu includ ața dentară în rutina lor de zi cu zi. Este importantă folosirea aței dentare și a apei de gură, deoarece elimină bacteriile din acele zone greu accesibile. În plus, pastele de dinți și apele de gură care includ ingrediente active pot reduce acumularea plăcii bacteriene și nivelul microbilor din gură.

Cercetările au fost efectuate de One Poll, în perioada 14 iulie – 24 august, în rândul a 5.000 de respondenți adulți din Marea Britanie, Germania și Polonia.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri