Jurnalul.ro Special Ce sancțiuni noi a pregătit Ministerul Sănătății pentru sistemul sanitar

Ce sancțiuni noi a pregătit Ministerul Sănătății pentru sistemul sanitar

de Monica Cosac    |   

Ministerul Sănătății vrea să introducă noi sancțiuni pentru încălcarea normelor din domeniul sănătăţii publice. Astfel, spitalele care nu comunică familiilor pacienților care este secția, salonul, numele medicului curant și numărul de telefon la care pot fi obținute informații despre starea acestora, în cel mult două ore de la internare, vor fi amendate cu până la 7.000 de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății.

Pasibili de amenzi vor fi și managerii unităților sanitare în care accesul la servicii medicale este condiționat de prezentarea unui test COVID, precum și distribuitorii de apă potabilă care nu informează imediat DSP și consumatorii atunci când sunt probleme cu calitatea apei.

În ultimii ani, au fost elaborate şi aprobate noi reglementări în domeniul sănătăţii publice, însă nu au fost prevăzute și sancțiuni pentru nerespectarea lor, iar Ministerul Sănătății vrea să corecteze acest lucru printr-un act normativ pus în dezbatere publică, pe site-ul instituției, la finalul săptămânii trecute. 

Este vorba despre un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, care stipulează, printre altele, că spitalele care nu respectă dreptul aparţinătorilor la vizite şi la acces la date despre rudele bolnave sunt pasibile de amenzi. 

Familia pacientului, anunțată în cel mult două ore

Practic, dacă familia solicită acest lucru, cadrele medicale vor fi obligate să ofere primele informații despre un pacientul nou internat, prin apel telefonic sau prin SMS, în cel mult două ore. 

Conform documentului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 3.500 de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 de lei la 7.000 de lei pentru persoanele juridice, „nerespectarea legislației în vigoare privind obligația unităților sanitare publice de a elabora proceduri şi de a implementa un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor, telefonic/prin sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”. 

Atunci când programul de vizite este suspendat, unitatea medicală este obligată să informeze telefonic, zilnic, familia pacientului, „prin medicul curant/medicul de gardă/personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”.

Aceleași amenzi riscă spitalele și dacă nu afișează la loc vizibil, la intrare, programul zilnic de lucru al medicilor curanți, „în vederea solicitării aparținătorilor pacienţilor internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare de a discuta cu medicul curant, în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza programului stabilit și aprobat”.

Totodată, programul de vizite trebuie afișat la toate intrările în unitatea sanitară, „în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor”, precum şi pe site-ul acesteia, și trebuie respectat de către angajații spitalelor.

Amenzi cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei vor primi și cei care nu respectă suspendarea programului de vizită la nivelul spitalelor publice, în situaţiile de risc epidemiologic.

 

5.000 de lei, pentru managerii care cer test COVID

Sancțiuni sunt prevăzute și în cazul în care unitățile sanitare nu asigură, în mod gratuit, echipament de protecție pentru vizitatori, în funcție de gradul de risc al secției.

De asemenea, proiectul de act normativ stabileşte amenzi pentru managerii care condiționează accesul pacienţilor în unităţile sanitare publice și la serviciile medicale de prezentarea rezultatului unui test pentru COVID-19. 

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei managerii unităţilor sanitare publice pentru nerespectarea obligaţiei de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienţilor în unităţile sanitare publice, precum şi a accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în document. 

Printre contravențiile referitoare la normele de igienă în aprovizionarea cu apă a populației, care pot fi sancționate cu amendă de la 4.000 de lei la 10.000, sunt introduse și: „neinformarea de îndată”, de către producătorul/distribuitorul de apă potabilă, a DSP şi a primăriei despre neconformităţile constatate la calitatea apei, precum şi despre planul măsurilor de remediere necesare, precum și neinformarea consumatorilor şi măsurile care trebuie întreprinse de către aceștia. 

Conform proiectului Ministerului Sănătății, și „nerespectarea măsurilor necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infecto-contagioase pe teritoriul României” constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.500 de lei la 3.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei pentru persoanele juridice.

.

Amenzi uriașe pentru neregulile din transfuzii

Nerespectarea normelor privind transfuziile de sânge realizate în spitale vin la pachet cu amenzi cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv 10.000 - 20.000 de lei pentru persoanele juridice. 

Printre contravențiile menționate în proiectul de HG se regăsesc și: nerespectarea protocolului privind efectuarea testelor și a controlului la patul bolnavului înainte de transfuzie, netransmiterea rapoartelor de evaluare a hemovigilenţei sau neraportarea reacţiilor adverse severe şi a incidentelor adverse severe.

Subiecte în articol: ministerul sanatatii sanctiuni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri