-Flatulență: acumularea de gaze în intestine, însoțită de râgâieli și ”vânturi”.
-Diaree- de obicei la o oră sau două după consumul de lactate apare iminența scaunului și nevoia de a folosi toaleta.
-Senzația de balonare
-Dureri de stomac și crampe abdominale
-”Mișcări” în stomac
-Greață
-Deshidratare, dacă simptomele sunt severe
În general, suprimarea produselor care conțin lactoză duce la ameliorarea stării pacientului, însă este foarte important ca anumiți nutrienți din produsele lactate să fie asimilați din consumul altor produse. Laptele conține calciu, proteine, vitaminele A, B12 și D, toate având o importanță sporită pentru sănătate.
Calciul poate fi obținut din alge, nuci și semințe, fasole, portocale, smochine, quinoa, amarant, broccoli, kale, etc. Vitamina A se găsește în morcovi, cartofi dulci, ficat, spanac, dovleac, ouă, piersici, papaya, mango și mazăre. Vitamina D poate fi sintetizată prin expunerea la razele soarelui sau consumând pește gras și ouă. Este important de menționat că există pe piață lapte cu conținut redus de lactoză, pentru cei care vor să bea totuși lapte, dar, atenție, în cazul în care simptomele intoleranței sunt severe, asigurați-vă că produsul pe care îl consumați nu are deloc lactoză.
Anamaria Todea, nutriționist