Jurnalul.ro Timp liber Sfaturi pentru a avea grijă de natură

Sfaturi pentru a avea grijă de natură

Nu trebuie neapărat să renunți la mașină ca să reduci poluarea sau să plantezi copaci. Câteva mici schimbări în stilul de viață pot avea un efect important asupra mediului.

CUM POȚI FI ECO-FRIENDLY

Predă medicamentele expirate

Reciclează electronicele

Cumpără produse locale

Folosește pungi din bumbac și tacâmuri biodegradabile

Reciclează uleiul alimentar

Donează hainele vechi

Reciclează hârtia

În primul rând, poți începe să cumperi local. În acest fel susții industria națională, iar produsele cumpărate nu vin de la mii de kilometri depărtare. În această categorie nu se încadrează fructele exotice sau alte produse ce vin exclusiv din import, dar atât cât poți, încearcă să iei produse made in Romania, inclusiv cosmetice sau haine.

Mai poți înlocui plasticul cu plante. În România există un producător și furnizor de farfurii, pahare, tacâmuri, saci și pungi făcute 100% din plante. Sunt produse perfecte pentru cei care dețin un local sau pentru cei care vor seturi de unică folosință pentru acasă sau la birou.

Reciclează uleiul alimentar! Un litru de ulei alimentar aruncat la chiuvetă poluează 1 milion de litri de apă. Poți pune uleiul în pungi și să-l duci la gunoi sau poți apela la un serviciu de colectare a uleiului la domiciliu.

Medicamentele expirate și electronicele sunt deșeuri periculoase. Medicamentele ar trebui predate în farmacii de unde ar trebui duse la incinerat, iar electronicele pot fi predate unor firme sau ONG-uri specializate în colectarea lor. La capitolul medicamente expirate, din păcate, nu toate farmaciile din România aplică metoda de colectare și incinerare.

Hârtia este unul dintre cele mai risipite materiale. Nu trebuie să împingem lucrurile atât de departe încât să renunțăm la cărți, dar putem avea mai multă grijă cu ce și cât printăm și ne putem plăti facturile online.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri