Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soarta gazului din mare, o necunoscută

Soarta gazului din mare, o necunoscută

România are un potenţial de peste 200 miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră, dar autorităţile ne transmit că nu se ştie ce se va întâmpla cu aceste cantităţi, în condiţiile în care zăcămintele vor fi exploatate de companii cu capital străin.

Dar e posibil ca realitatea efectivă să depăşească estimările oficiale. „Eu cred că este mult mai mult şi întăresc acest lucru prin faptul că, după construirea instalaţiilor de suprafaţă şi a conductelor subacvatice care aduc gaze la mal, atât de către titularul zăcămintelor Ana şi Doina, cât şi de viitorii producători OMV, Exxon, Lukoil, se va crea oportunitatea de a se dezvolta şi zăcămintele mici”, a declarat Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Perimetrele Ana şi Doina au ca titular compania Black Sea Oil & Gas, deţinută de americanii de la Carlyle şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Aceasta va fi prima care va începe extracţia de gaz din mare, în anul 2022, cu 2 miliarde de metri cubi pe an.

„Problema cea mai mare este ce facem cu acel gaz. Aici nu pot să dau un răspuns, pentru că Legea petrolului spune că, după plata redevenţei, titularul de acord petrolier este liber să comercializeze gaze, să le utilizeze, inclusiv să le exporte”, a mai spus Gal. 

În anul 2030, un procentaj de 60% din producţia de gaz a României va proveni din zăcăminte offshore

 

Subiecte în articol: gaz
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri