In orice caz asa cred jurnalistii rusi. Intr-un amplu articol dedicat bombardamentelor din Siria, cotidianul Kommersant scria, spre exemplu ca, daca loviturile aeriene lansate sambata de SUA, Marea Britanie si Franta au avut un efect militar limitat, din punct de vedere politic actiunea deschide noi parghii de presiune asupra Moscovei.
Pentru ca, estimeaza aceeasi publicatie, bombardamentele au fost adresate nu atat Siriei, cat Kremlinului. Un fel de ultimatum: sau renunti la sprijinul acordat regimului sirian condus de Bashar Al-Assad, sau pregateste-te la noi neplaceri. De altfel, Washingtonul va anunta luni un nou pachet de sanctiuni impotriva Rusiei.
De data aceasta, Moscova va fi pedepsita pentru ca il sprijina pe Assad, care ar fi ordonat recentul atac chimic soldat cu zeci de morti si de raniti. Conform traditiei, Assad sustine ca nu are nici o legatura cu acea operatiune odioasa, iar Kremlinul afirma acelasi lucru, luand, practic, apararea regimului de la Damasc. Conform traditiei, Occidentul refuza sa creada in nevinovatia celor doua parti, considerate singurele responsabile de dezastrul din Siria.
Mai mult, se estimeaza ca Rusia si Siria au inselat asteptarile comunitatii internationale, pentru ca nu si-au onorat angajamentul asumat in 2013 de distrugere a arsenalului chimic de care dispune Damascul. Desi atat Siria, cat si Rusia sustin contrariul. Acum, o misiune de experti ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) incearca sa clarifice lucrurile. Specialistii se afla in Siria.
Moscova nu crede insa ca ancheta OIAC va fi obiectiva. "S-a mers pe acelasi scenariu ca in cazul Skripal: un plan bine pus la punct, o provocare, unde exista doar un singur adevar, adevarul lor, al occidentalilor. Acuzatii sunt pusi la zid, fara a avea dreptul de a-si sustine punctul de vedere, de a-si demonstra neimplicarea", considera presa rusa, citand concluzia analistilor locali.
Avand in vedere ca Moscova nu intentioneaza ca cedeze presiunii la care este supusa, o escaladare a confruntarii dintre Rusia si Occident devine inevitabila. Noile sanctiuni pregatite de SUA vor viza companiile ruse "care livreaza armament Siriei sau care au legatura cu utilizarea armelor chimice", detaliaza Kommersant.
In aceste conditii, soarta Rusiei va depinde de pozitia adoptata de ceilalti aliati ai SUA, vezi tarile care nu au participat la bombardarea Siriei. "Vor accepta sa faca un nou front impotriva Rusiei? In privinta Marii Britanii, nu exista dubii. Londra a anuntat deja ca intentioneaza sa pastreze regimul de sanctiuni chiar si dupa iesirea din UE. Ce vor face insa celelalte state UE? Daca nu vor o noua deteriorare a relatiilor cu Moscova, vor trebui sa gaseasca un argument suficient de puternic pentru a declara ca 'nu este inca momentul'.
Apoi, vor trebui sa astepte momentul cand vor aparea motive care sa justifice acest pas - fie in planul reglementarii conflictului din Ucraina, fie a situatiei din Siria care, logic vorbind, nu are legatura directa cu sanctiunile deja impuse Moscovei", crede analistul rus Seghei Utkin.