Jurnalul.ro Cultură Teatru Spectacolele Teatrului German de Stat Timișoara

Spectacolele Teatrului German de Stat Timișoara

de Magdalena Popa Buluc    |   

Vineri, 6 decembrie 2019, ora 11.00

în Sala Teatrului German

Astăzi vine Moș Nicolae/Heute kommt der Nikolaus

de Hans Lengenfelder –– Regia: Ida Jarcsek-Gaza
Scenografia: George Petre
Cu: Rareş Hontzu, Boris Gaza, Dana Borteanu, Dana Torok,

Török Silvia
 

Dimineața zilei de 6 decembrie este momentul în care copiii caută nerăbdători în ghetele lustruite în ajun pentru a vedea dacă Moș Nicolae le-a adus cadouri peste noapte. Povestea Sfântului Nicolae într-un spectacol cu cântec, distracție și bucurie.
 

Sâmbătă 7 decembrie 2019, ora 19.30

în sala Teatrului German

ELECTRA/ ELEKTRA
după Euripide și Eschil.
Versiunea scenică de Zsolt Benedek • Traducerea: Christina Kunze •
Regia: Bocsárdi László • Decorul: Bartha Jószef • Costumele: Kiss Zsuzsanna • Dramaturgia: Benedek Zsolt
Cu: Isa Berger, Harald Weisz, Konstantin Keidel, Ida Jarcsek-Gaza, Vulpe Radu.

În povestea Electrei și a lui Oreste – în jurul cărora se desfășoară întreaga acțiune – ultimele trei generații au fost urmărite de un blestem tot mai hâd. Pelops, Atreus și Agamemnon, ascendenții fraților pe linie paternă, întruchipează domnia și principiul masculin. Și exact asta le cauzează pierirea: nu iau în considerare locul femeii, iraționalitatea, și nici sanctitatea nașterii. Își sacrifică rând pe rând copiii pe altarul câte unei cauze pe care o cred sfântă. Au devenit orbi la ceea ce este fragil, asemenea unui copil neglijat care își pretinde dreptul la existență și devine îngrozitor, bate din picioare și cere sânge. În spectacol, Moșneagul este cel care întruchipează această energie invizibilă, dându-i consistență prin miracolul teatrului, fără să o simplifice. Prin urmare el este Artemis, zeița fecioară, dar este și Ifigenia, copilul sacrificat, și Dionis, zeul tragediei. El e blestemul în sine, adică sufletul tragediei.
 

Luni, 9 dcembrie 2019, ora 19.30

în sala Teatrului German

DE FAPT E FRUMOS/ EIGENTLICH SCHÖN
O dramă în spații virtuale și reale
de Volker Schmidt
Regia şi decorul: Volker Schmidt • Costumele: Nina Kroschinske • Dramaturgia: Patricia Pandek • Light-design: Botond Nosz
Cu: Konstantin Keidel, Ioana Iacob, Rareş Hontzu, Richard Hladik, Isa Berger, Oana Vidoni.

„De fapt e frumos“ priveşte îndeaproape relațiile unei generații care se remarcă prin fuga de obligații, fiind mereu în căutarea a ceva mai bun. Un spectacol despre oameni în jurul vârstei de 30 de ani, bine instruiți, care trec de la un job temporar la celălalt, sunt mereu pe drumuri și trăiesc în locuințe semi-mobilate, dar ale căror profiluri pe rețelele de socializare sunt actualizate non-stop și puse la punct. În spatele banalității prezentării sinelui pe Facebook se ascunde însă drama căutării relaţiei potrivite. Cum să trăim şi cum să iubim? Aspiraţia de a găsi marea iubire rămâne neschimbată. Spectacolul „De fapt e frumos” pornește tocmai de la contradicţia dintre concepţia romantică despre o relaţie fără sfârşit şi condiţiile de viaţă reale ale generaţiei de azi. Pentru că de fapt avem tot ce ne trebuie, însă doar de fapt, în realitate însă lipseşte ceva... iar astfel sintagma „de fapt” devine motto-ul unei întregi generaţii.

 

Miercuri, 11 decembrie 2019, ora 19.00

Studio 2 - Teatrul Maghiar de Stat "CSIKY GERGELY" – Timișoara

Diversitatea reunește identități/Diversität vereint Identitäten

Teatrul German de Stat Timișoara, alături de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara și de Secția Sârbă de la Teatrul Merlin, în colaborare cu Departamentul pentru Relatii Interetnice, are plăcerea să vă invite miercuri, 11 decembrie, începând cu ora 19.00, la un spectacol care va reuni toate cele trei teatre minoritare din Timișoara.
Astfel, evenimentul va avea trei părți:
- Dana Borteanu și Tatiana Sessler, actrițele Teatrului German, vor interpreta „În Piața Lahovary” - un sketch despre două țațe cu pretenții de doamne, care critică felul în care s-a deteriorat vechea limbă șvăbească, prin amestecarea ei cu vorbe și expresii împrumutate din limba română, dar și din cea maghiară, cu mici ornamente sârbești și cehești;
- Teatrul Maghiar aduce muzica maghiară interpretata de Shake Kvartett, iar Borbély Emilia, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnos András Csaba și Tár Monika vor recita texte despre identitate;
- Marko Adzic, actor la Secția Sârbă a Teatrului Merlin, va interpreta un monolog despre Piața Unirii, inspirat din scrierile unuia dintre cei mai valoroși scriitori sârbi (care a trăit în Timișoara începutului de secol 20) - Miloš Crnjanski.

 



Duminică, 15 decembrie 2019, ora 18.00

Joi, 19 decembrie 2019, ora 11.00

în sala Teatrului German

PREMIERĂ: ALBĂ CA ZĂPADA/ SCHNEEWITTCHEN
după Frații Grimm
Regie: Simona Vintila • Asistență de regie: Dana Torok • Decor: Zsolt Fehérvári (a.G) • Costume: Ioana Popescu • Coregrafie: Hellene Ganser (a.G) • Muzică originală: Ilie Stepan (a.G) • Video: Cristian Ienciu • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Stanescu Costinel.

Cu: Boris Gaza, Simona Vintila, Dana Torok, Dana Borteanu, Franz Kattesch, Rareş Hontzu, Radu Brănici, Isa Berger, Török Silvia, Tatiana Sessler Toami, Isolde Cobet, Oana Vidoni, Harald Weisz, Olga Török, Aljoscha Cobeț, Alexandra Nedel (a.G), Vernica Sergiu (a.G), Anastasia Drăgoi (a.G), Oana Telvian (a.G), Oschanitzky Sabine (a.G)

Se ia o regină vanitoasă şi i se acordă puteri magice. I se dă o oglindă fermecată ca sfetnic şi cea mai frumoasă fată din ţară ca fiică vitregă. Se aleg şapte pitici hazlii şi se trimit trei animăluţe drăguţe să îi arate Albei ca Zăpada drumul spre căsuţa piticilor din pădure. Se întărâtă regina, transformată în Baba Cloanţa să otrăvească un măr şi să i-l ofere fetei în dar. Se frământă toate aceste ingrediente la un loc şi se scufundă în multă culoare şi în muzică atrăgătoare. Se adaugă un vârf de cuţit de umor şi se cheamă şi prinţul salvator pentru a savura în final, cu mic şi mare, "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici", cel mai îndrăgit basm al tuturor timpurilor la teatru.

 

Spectacolele se supratitrează în limba română.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri