Jurnalul.ro Ştiri Observator Staţiunile montane şi pensiunile rurale, preferate de turişti în vacanţa de Anul Nou

Staţiunile montane şi pensiunile rurale, preferate de turişti în vacanţa de Anul Nou

Turiştii care au petrecut Revelionul şi mini-vacanţa de Anul Nou în judeţul Maramureş au optat pentru pensiunile din vecinătatea domeniilor schiabile din Munţii Gutâi şi Munţii Rodnei, dar şi pentru pensiunile rurale, gradul de ocupare fiind 100%, a precizat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România- ANTREC, filiala Maramureş, Livia Sima.


"Recunosc că au fost şi ceva emoţii din partea unor proprietari de pensiuni din unele sate şi comune, că locurile ar putea rămâne neocupate, însă cu câteva zile înaintea vacanţei de Anul Nou, toate locurile libere au fost rezervate în câteva ore. Preferate au fost pensiunile, hotelurile şi motelurile din vecinătatea domeniilor schiabile din Munţii Gutâi - Cavnic, Mogoşa, Şuior, Izvoare, din Munţii Rodnei, staţiunea Borşa şi o pârtie mai mică de schi din Baia Borşa. Prezenţa zăpezii la munte a fost ca un magnet pentru turiştii care au ales aceste destinaţii care în ultimii s-au dezvoltat armonios, iar altele cum e staţiunea Borşa se află în plin proces de extindere şi modernizare. Anul acesta a fost observată o creştere a solicitărilor spre staţiunile montane, semn că avem turişti români care doresc să petreacă scurte vacanţe în care pachetele sunt pentru toate buzunarele, locurile sunt accesibile şi serviciile de calitate. Turismul de această factură abia îşi revine după ani lungi de aşteptare, paşi neinspiraţi, investiţii ratate şi oportunităţi extraordinare. Fără a exagera, cred că Maramureşul, încet, dar sigur, se află pe un drum bun, iar economia locală va beneficia în urma industriei turismului", a spus Livia Sima.

Potrivit acesteia, agroturismul rural este un alt domeniu în continuă expansiune, iar turiştii români şi străini petrec indiferent de sezon 3-5 zile într-o pensiune rurală.

"Şi anul acesta, vacanţa de Crăciun, Anul Nou şi Revelion a adus câteva mii de turişti în pensiunile rurale. Unele locuri au fost rezervate din toamnă, altele în preajma sărbătorilor. Agroturismul rural începe să fie practicat pe toată durata anului, nu doar pe timpul verii, considerat sezon de vârf, şi în vacanţa de iarnă, tendinţă care demonstrează că s-a schimbat obiceiul românilor de a pleca în concediu. E adevărat că din ianuarie până în aprilie nu avem prea mulţi turişti, dar e un moment de respiro în care proprietarul pregăteşte pensiunea pentru perioada următoare, aduce unele îmbunătăţiri, stabileşte noi contacte, gândeşte noi servicii şi caută soluţii pentru a pune mai bine în atenţie gastronomia locală. În Maramureş, avem deja un număr apreciabil de sate unde turismul a devenit o componentă solidă a comunităţii, implicit fiind şi un contributor al bugetului local. Dar, simplul fapt că avem turişti, fie şi ocazional şi în lunile mai puţin frecventate, dovedeşte această schimbare de comportament", a declarat Livia Sima.

Un reprezentat al unei agenţii de turism din municipiul Baia Mare, Mara Tour Internaţional, Ioana Grigorescu, a precizat, pentru AGERPRES, că micile de agenţii locale ar trebui să se orienteze şi spre oferta locală pe lângă multele variante de vacanţe în afara ţării.

"Ar fi ideal să şi aducem turişti în Maramureş, nu doar să ducem în extern. Totul depinde, însă, şi de disponibilitatea pensiunilor, hotelurilor şi altor prestatori de servicii cum putem realiza acest lucru. Noi am încercat în diverse momente, dar mulţi proprietari ai unor pensiuni dau dovadă de reţinere că n-ar putea oferi servicii pe măsura pretenţiilor. Percepţia e un pic greşită, pentru că am descoperit pensiuni şi hoteluri care au asemenea capacităţi, doar că trebuie să înţeleagă importanţa micului profit pentru toţi cei implicaţi şi mai puţin practicarea unor tarife exagerate", a spus Ioana Grigorescu.

Conform unei documentări a filialei locale ANTREC, în Maramureş funcţionează peste 500 de pensiuni rurale, hoteluri, moteluri, pensiuni urbane, unele dotate SPA şi servicii specifice staţiunilor montane.

Un alt avantaj atât pentru turiştii români, dar şi pentru cei străini îl reprezintă Aeroportul Internaţional Maramureş, redeschis traficului aerian în toamna anului 2018, după trei ani de modernizări.

Pe lângă turismul clasic, există o categorie de turişti care practică "turismul de aventură sau explorare", care ajung în Maramureş pentru a vizita pe durata mai multor zile Parcul Naţional Munţii Rodnei, Parcul Natural Munţii Maramureşului, practică raftingul sau zborul la parapantă sau vizitează pădurea seculară din Munţii Ţibleşului. 

www.agerpres.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri