Jurnalul.ro Ştiri Social Suma viciilor la volan e constantă

Suma viciilor la volan e constantă

de Diana Scarlat    |   

După tragedia din localitatea 2 Mai, unde un tânăr de 19 ani a accidentat mortal doi tineri și pe alți trei i-a băgat în spital, cu răni grave, alte accidente au fost cauzate de consumul de stupefiante și de alcool, în condiții asemănătoare. În ultimele 24 de ore au mai murit un copil de 3 ani și alți doi tineri, în județele Alba și Brăila. Deși intensificarea controalelor și înăsprirea pedepselor ar fi trebuit să ducă la o scădere a numărului de cazuri și a fenomenului, efectele sunt inversate, iar polițiștii arată cu degetul spre cei care îi descurajează. Traficanții de droguri sunt urmăriți timp îndelungat, pentru a se face capturi mari, iar în acest timp ajung aproape aceleași cantități de stupefiante, în cantități mici, la consumatorii care nu mai țin cont de nimic, pentru că au văzut cum funcționează sistemul de justiție în favoarea făptuitorului.

ccidentul de la 2 Mai, produs sâmbătă, 19 august, în jurul orei 5.00, a venit nu pe fondul unei lipse de interes a polițiștilor față de fenomenul consumului de stupefiante și de alcool la volan, ci chiar după ce s-au intensificat aceste acțiuni și s-au înăsprit pedepsele. Prevenția nu se mai poate face pe principiile consacrate, pentru că s-a ajuns la o situație incontrolabilă.   

„Consumul de droguri este de mult timp scăpat de sub control, iar ceea ce se încearcă în materie de prevenire nu-i mai interesează pe făptuitori, pentru că ei nu au timp să se mai uite la știri. Cei mai mulți fac asta din dorința de a epata, iar pentru ei e o mândrie faptul că pot conduce sub influența drogurilor sau a alcoolului”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog, fost șef al Direcției Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

Încurajați de sistemul de justiție

Pentru cei care comit astfel de infracțiuni a fost încurajator și faptul că au văzut cât de blânde sunt pedepsele primite de cei care au ajuns chiar în situația de a produce accidente sub influența drogurilor, de cele mai multe ori ajungându-se la pedepse cu suspendare. În acest sens, s-a modificat, recent, și un articol din Codul penal, pentru a se înăspri pedepsele în cazul celor care conduc sub influența stupefiantelor, iar raziile s-au făcut zilnic, mai ales după tragedia de la 2 Mai. Cu toate acestea, doi oameni au murit sâmbătă noaptea, în județul Alba, loviți de un șofer de 19 ani care conducea după ce a consumat alcool, iar o fetiță de 3 ani a fost ucisă de o șoferiță drogată, pe o stradă din Brăila, tot sâmbătă seară, la numai o săptămână după accidentul de la 2 Mai.

Potrivit IGPR, acțiunile polițiștilor pentru prevenirea accidentelor cauzate de consumul de alcool sau droguri la volan s-au înmulțit, dar și cazurile depistate sunt în creștere alarmantă. „În perioada 1 ianuarie - 20 august 2022, la nivel național, polițiștii au constatat 1.880 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive. Pe întreg parcursul anului 2022, au fost constatate 2.866 de astfel de fapte. În perioada 1 ianuarie - 20 august 2023, la nivel național, polițiștii au constatat 1.938 (+3% față de aceeași perioadă din 2022) de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive”, anunță oficial IGPR. 

Scade consumul de alcool și crește cel de psihoactive

Statisticile Poliției arată că pe măsură ce scade numărul consumatorilor de alcool la volan, crește cel al consumatorilor de droguri, ceea ce este și mai grav. În aceeași perioadă, la nivel național, au fost constatate 5.375 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului, mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut (5.948) de astfel de fapte, în aceeași perioadă din 2022. Anul trecut, numărul total al celor prinși la volan după ce consumaseră alcool s-a ridicat la 9.105 cazuri.

„Șoferul care se află sub influența alcoolului sau drogurilor și produce un accident de circulație, din care rezultă cel puțin o persoană decedată, nu va mai putea fi condamnat cu suspendare, el urmând a face închisoare cu executare. Activitățile de verificare și control vor continua”, a mai transmis IGPR, săptămâna trecută, în urma accidentului de pe litoral.

Toți știu că nu vor fi urmăriți sau pedepsiți

Specialiștii în Ordine Publică și cei care se ocupă de consumul de stupefiante spun că soluția e foarte greu de găsit, într-o situație care a ajuns la acest nivel. Între ei intervine și o procedură care îi descurajează pe polițiști și-i încurajează pe micii dealeri de droguri și pe consumatori, pentru că toată lumea știe că se urmăresc „peștii mari”, în timp ce micii dealeri sunt lăsați în pace. Dacă sunt prinși, pot colabora cu Poliția, ca „turnători”, iar astfel scapă și de condamnări. Acest fenomen a dus, în ultimii ani, la înmulțirea dealerilor de stupefiante și a consumatorilor, astfel ajungându-se la scăparea situației de sub control.

„Ne bucurăm că avem capturi mari, dar pe lângă acestea, în timpul supravegherii au ajuns pe piață tot atâtea kilograme de stupefiante precum cele capturate, iar acestea au distrus vieți. E foarte greu de gestionat un astfel de dosar, pentru că înseamnă mult timp, resurse și costuri foarte mari pentru a supraveghea fiecare dealer în parte, iar în acest timp ajung la consumatori foarte multe substanțe de la micii dealeri. Au fost situații în care lucrători de la Ordine Publică au legitimat pe cineva, au observat că individul este într-o stare aparte, i-au făcut percheziție corporală și au găsit asupra lui substanțe halucinogene, dar ei au fost cei criticați apoi, pentru că ar fi stricat o anchetă asupra unui grup organizat, periclitând filajul și supravegherea”, explică un polițist de la Ordine Publică.

Una dintre soluțiile propuse de specialiștii din mai multe domenii este înăsprirea pedepselor, inclusiv cu amenzi de mii sau zeci de mii de euro pentru cei prinși drogați la volan, inclusiv cu confiscarea și distrugerea autoturismului, așa cum se întâmplă în alte țări.

Se urmăresc marii traficanți, pentru combaterea traficului internațional

Ceea ce a dus la noile dispoziții, din ultimii ani, de a urmări mai ales marii dealeri de droguri este o cerință pe care România este obligată să o respecte, pentru că vine de la nivelul UE. Se muncește în România mai ales pentru a prinde acei traficanți care afectează UE, nu micii traficanți. 

Cu toate acestea, capturile de droguri din ultimele luni arată că s-a lucrat intens la prinderea rețelelor de trafic din țara noastră. Polițiștii și procurorii D.I.I.C.O.T. au desfășurat 534 de acțiuni operative în primele 7 luni ale acestui an, în segmentul combaterii traficului de droguri. Au fost astfel destructurate 31 de grupuri infracționale organizate. 

„Au fost efectuate 1.623 de percheziții domiciliare, au fost reținute 843 de persoane, arestate preventiv 700 de persoane și 42 de persoane arestate la domiciliu. În total, au fost înregistrate 6.205 de sesizări de natură penală, fiind efectuate activități în 13.274 de ordonanțe de delegare emise de către procurorii D.I.I.C.O.T.”, a anunțat IGPR. Polițiștii au confiscat 526 kg de droguri și 76.215 comprimate, dintre care 88 kg și 19.588 de comprimate reprezentând droguri de mare risc. Au fost descoperite și 984 de plante de canabis.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: droguri volan victime
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri