Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sunt utile purificatoarele de aer în atenuarea alergiilor?

Sunt utile purificatoarele de aer în atenuarea alergiilor?

Sezonul de primăvară se dovedește o adevărată provocare pentru persoanele cu probleme respiratorii și diverse tipuri de alergii. La aceasta se adaugă și alergia la ambrozie de pe timpul verii, o plantă care crește necontrolat și în Capitală.

Evident, nu trebuie să uităm nici de acarienii din propria locuință, dar nici de substanțele chimice folosite la curățenia casei și chiar părul de animale. Toate acestea contribuie la declanșarea, respectiv la întețirea alergiilor.

Ce trebuie să știi despre alergii?

Despre alergii cunoaștem într-o proporție mai mică sau mai mare diverse informații, dar când vine vorba de detalii lucrurile se complică puțin. Cu toate acestea, numărul persoanelor care suferă de diferite forme de alergii este tot mai mare. Conform Colegiului American pentru Alergii, Astm și Imunologie, alergiile reprezintă o cauză importantă a altor probleme de sănătate, iar la nivel global peste 2.000.000.000 de oameni suferă de această afecțiune.

 

Aceste cifre demonstrează, dacă mai era cazul, că nu ne putem afla niciodată în situația în care să nu fi avut reacții alergice de niciun fel, dat fiind că nu suntem 100% imuni la alergii. Explicația cu privire la alergiile respiratorii, cele mai răspândite, stă în faptul că trăim în orașe intens poluate, dar ține și de conduita noastră preventivă și de susținerea sistemului imunitar.

Care sunt cauzele alergiilor respiratorii?

Aerul tot mai viciat, praful, mucegaiul, polenul, părul animalelor de companie și acarienii sunt principalele cauze ale apariției alergiilor de ordin respirator. Praful irită foarte repede căile respiratorii, chiar dacă persoanele nu sunt expuse, în mod obișnuit la alergii; unul dintre factorii alergeni cei mai comuni sunt acarienii, în special arahnidele mici.

 

Printre simptomele alergiilor inhalatorii trebuie menționate următoarele:

  • Rinita alergică - strănut, nas care curge, prurit nazal și mâncărime oculară, nas înfundat, lăcrimarea și înroșirea ochilor;
  • Astm bronșic cronic - tuse, senzație de sufocare, mâncărime pe cerul gurii și în urechi, cefalee, oboseala;

Cum te poți apăra de alergii la exterior?

Nu există un tratament preventiv în acest sens; în cazul tratamentului de vindecare, acesta constă în administrarea de antihistaminice, spray-uri cu corticosteroizi, sau prin terapia de desensibilizare, care asigură o mai bună toleranță pe termen lung împotriva factorilor alergeni.

Cum te poți apăra de alergii la interior?

În interior, lucrurile sunt mult mai simple, dat fiind că este un spațiu în care poți avea control. O bună metodă de a te feri de praf și acarieni este să îți achiziționezi un model de purificatoare de aer. Acest tip de electrocasnic este ideal pentru persoanele care suferă de astm bronșic, alergii și afecțiuni pulmonare, dar și pentru nou-născuți, creând un mediu curat în care aceștia să se dezvolte.

 

Modelele actuale de purificatoare de aer îmbunătățesc în mod semnificativ calitatea aerului din locuință sau din spațiile unde sunt amplasate. Cu ajutorul tehnologiilor performante și a filtrelor HEPA, acestea reușesc să capteze particule de până la 0.1 microni.

 

Nu doar purificatoarele de aer cu filtru HEPA sunt bune, ci și cele cu filtru de cărbune (care îndepărtează mirosurile din aer), precum și cele cu lumină UV sau sistem fotocatalitic (capabile să elimine bacteriile și virusurile).

 

Dacă nu știi de unde să alegi purificatoare de aer eficiente și de calitate, consultă rohnson.ro!

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri