Călin Popescu Tăriceanu a fost desemnat, ieri, drept candidat din partea ALDE la alegerile prezidențiale, iar președintele Senatului și aliatul Vioricăi Dăncilă la guvernare a acceptat. Liderul ALDE s-a declarat dezamăgit de faptul că PSD a decis să meargă primul cu un candidat propriu. Însă a dezvăluit că avea de mai mult timp informația că premierul Dăncilă va intra în cursa prezidențială, în ciuda faptului că, inițial, înțelegerea era aceea ca ambele partide să susțină candidatul cu cele mai mari șanse să-l învingă pe Kaus Iohannis. Tăriceanu a dat asigurări că, în ciuda dificultăților și confruntărilor din campania electorală, Coaliția de guvernare nu se va rupe.
“În ultimele zile toată scena politică a fost invadată de informaţii referitoare la candidaturi, necandidaturi, alianţe. A existat o veche discuţie în cadrul coaliţiei referitor la desemnarea unui candidat comun, care ar fi trebuit desemnat pe baza unor date obiective, rezultate sociologice, adică. Rezultatele indică date foarte clare: peste 59% dintre susținătorii noștri își doresc o candidatură comună. Dintre aceștia, 80 la sută cred că această candidatură ar trebui să fie legată de persoana mea”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, după ce a fost desemnat, în unanimitate, drept candidatul ALDE la alegerile prezidențiale. Acesta a adăugat că, “din păcate însă, la discuţiile cu cei din PSD şi cu doamna Dăncilă, am primit acelaşi răspuns la aceste argument, şi anume că PSD e un partid prea mare ca să nu aibă propriul candidat. A nu avea propriul candidat nu înseamnă că partidul e mai mic. Cred că prin PSD bântuie un aer defetist, adică îşi propun mult prea puţin, nu îşi pun problema de a câştiga alegerile”,
Tăriceanu a precizat că i-a spus și premierului Dăncilă că victoria în alegeri se poate face printr-o coaliție în trei. “Am discutat acest lucru și cu domnul Ponta și el a fost de acord să susțină o candidatură din trei partide. PSD nu-și dorește acest lucru. Am avut de multă vreme informaţii că se pregăteşte această candidatură (a Vioricăi Dăncilă - n.red.). Prin urmare, pentru mine şi colegii mei nu e o surpriză, dar e o dezamăgire că s-a luat această decizie, şi anume că va urma o competiţie electorală”, a precizat liderul ALDE.
Iohannis, acuzat că nu a făcut nimic în mandatul de președinte
Liderul ALDE este de părere că PSD nu mai crede în câştigarea alegerilor prezidenţiale. “Aici, părerile noastre se despart. Eu cred că avem capacitatea să îl înfrângem pe actualul preşedinte. Nu cred că actualul preşedinte mai merită să i se acorde al doilea mandat. A devenit un activist în vestă roşie la manifestările din stradă, a închis ochii la abuzurile procurorilor, nu a promovat România în cadrul Consiliului European”, susține Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta admite că nu exclude ca, la sfârşitul acestei campanii electorale, lucrurile între PSD și ALDE să stea la fel ca în prezent. “Voi face o campanie corectă, voi acorda respect doamnei Dăncilă, aşa cum acord respect şi celorlalţi contracandidaţi, dar asta nu înseamnă că nu voi vorbi despre lipsurile, defectele contracandidaţilor mei. Am stabilit calendarul primei acţiuni din cadrul campaniei electorale. Pe 3 august PSD va oficializa candidatura, însă noi începem din acest moment precampania. Pe 10 august vom începe campania de strângere de semnături. Acesta este subiectul dezbătut cu colegii mei, inclusiv programul la nivelul judeţean, unde voi lua contactul cu cetăţenii”, a conchis prezidențiabilul liberal.
Candidaturile separate nu înseamnă ieșirea de la guvernare
Nu doar desemnarea lui Tăriceanu pentru a intra în cursa prezidențială a fost luată în discuție, în ședința de ieri, a ALDE, ci și situația guvernării. Președintele Senatului a dat asigurări că o candidatură separată nu înseamnă o rupere a coaliției de guvernare. Mai mult, Tăriceanu nu exclude chiar cooptarea partidului condus de Victor Ponta în echipa guvernamentală. “În ceea ce privește ieșirea de la guvernare, am vorbit cu colegii mei și nu s-a luat o astfel de decizie. Intrarea la guvernare a Pro România este o soluție și sunt de părere că, și acum, și undeva la sfârșitul lunii august, trebuie să facem o cercetare sociologică serioasă. Poate atunci PSD va decide că este mai înțelept să mergem pe o candidatură comună. Bătălia este pentru câștigarea președinţiei, nu pentru a intra în turul al doilea”, a declarat, ieri, la sediul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Tot mai multe voci din interiorul Coaliției de guvernare acreditează ideea potrivit căreia, imediat după începerea noii sesiuni parlamentare, premierul Viorica Dăncilă va propune Parlamentului o restructurare a Guvernului. Tot atunci, se va opera o schimbare a structurii politice a Executivului, pentru ca partidul lui Victor Ponta să intre cu miniștri în noua echipă. Singurul care s-a arătat cu totul împotriva unui asemenea scenariu este fostul premier PSD, actual eurodeputat Pro România, Mihai Tudose, care a precizat că se va opune unui asemenea plan, atât din interiorul partidului, cât şi, dacă este cazul, chiar “din afara lui”.
Ponta negociază la rupere
Victor Ponta precizează, la rândul lui, că Pro România nu exclude să susțină Guvernul Dăncilă, din Parlament, pe diverse proiecte punctuale, începând cu această toamnă. Mai mult, formațiunea pe care o conduce nu a luat încă o decizie cu privire la persoana pe care o va susține pentru alegerile prezidențiale. În speță, dacă va merge pe mâna lui Călin Popescu Tăriceanu sau dacă o va susține pe Viorica Dăncilă. Există și ipoteza avansată că Pro România își va desemna propriul candidat, în persoana fostului comisar european Corina Crețu. Însă, deocamdată, se poartă negocieri pentru ca Victor Ponta să decidă pe care dintre aceste variante va merge.