Dacă ai dureri în gât, poți fi testat pentru o mulțime de lucruri - Covid, RSV, streptococ, gripă - și poți primi un diagnostic destul de precis (și poate chiar un tratament). Chiar și atunci când nu ești bolnav, semnele vitale, cum ar fi ritmul cardiac și tensiunea arterială, oferă medicilor un sentiment decent al sănătății tale fizice.
Dar nu există niciun semn vital convenit pentru sănătatea mintală. Pot exista ocazional examinări de sănătate mintală la cabinetul medicului sau note lăsate în urmă după o vizită la un terapeut. Din păcate, oamenii își mint terapeuții tot timpul (un studiu a estimat că peste 90% dintre oameni și-au mințit terapeutul cel puțin o dată).
Majoritatea oamenilor au acces la un telefon mobil. În ultimii ani, cercetătorii și startup-urile au creat aplicații bazate pe inteligență artificială care folosesc telefoane, ceasuri inteligente și rețele sociale pentru a detecta semnele de avertizare ale depresiei. Prin colectarea unor cantități masive de informații, modelele AI pot învăța să detecteze schimbări subtile în corpul și comportamentul unei persoane care pot indica probleme de sănătate mintală. Multe aplicații digitale de sănătate mintală există doar în lumea cercetării (deocamdată), dar unele sunt disponibile pentru descărcare - și alte forme de colectare pasivă de date sunt deja implementate de platformele de social media și furnizorii de servicii medicale pentru a semnala potențialele crize.
Speranța este ca aceste platforme să ajute oamenii să aibă acces la îngrijiri de sănătate mintală atunci când au cea mai mare nevoie și să intervină rapid în perioadele de criză. Michael Aratow – co-fondatorul și directorul medical al Ellipsis Health, o companie care folosește inteligența artificială pentru a prezice sănătatea mintală din mostre de voce umană – susține că nevoia de soluții digitale de sănătate mintală este extrem de mare. „Nu există nicio modalitate de a face față problemelor noastre de sănătate mintală fără tehnologie”, spune acesta.
Ratele bolilor mintale au crescut vertiginos în ultimii ani. Circa 29% dintre adulții din SUA au fost diagnosticați cu depresie la un moment dat în viață, iar Institutul Național de Sănătate Mintală estimează că aproape o treime dintre adulții americani vor experimenta o tulburare de anxietate la un moment dat.
Deși telefoanele sunt adesea considerate ca fiind o cauză a problemelor de sănătate mintală, ele pot fi, de asemenea, parte a soluției, dar numai dacă creăm tehnologie care funcționează în mod fiabil și atenuează riscul de vătămare neintenționată. Companiile tehnologice pot folosi greșit datele extrem de sensibile culese de la oameni în momentele lor cele mai vulnerabile – cu puține reglementări care să le oprească. Dezvoltatorii de aplicații digitale pentru sănătate mintală au încă mult de lucru pentru a câștiga încrederea utilizatorilor dar mizele din jurul crizei de sănătate mintală din SUA sunt suficient de mari încât să nu respingă automat soluțiile bazate pe inteligența artificială.
Cum detectează AI depresia
Pentru a fi diagnosticat oficial cu depresie, trebuie să existe cel puțin 5 simptom, printre care tristețe, pierderea interesului pentru lucruri, epuizare, timp de cel puțin două săptămâni consecutive.
Nicholas Jacobson, profesor asistent în știința datelor biomedicale și psihiatrie la Geisel School of Medicine din Dartmouth College, consideră că „modul în care gândim despre depresie este greșit”. Căutând doar simptomele stabilel, medicii pot rata fluxurile și refluxurile zilnice pe care le experimentează persoanele cu depresie. „Aceste simptome de depresie se schimbă foarte repede și tratamentele noastre tradiționale sunt de obicei foarte, foarte lente”, explică el.
În general, oamenii merg la terapeut o dată pe săptămână iar ședințele sunt destul de scumpe. Un studiu din 2022 a constatat că doar 18,5% dintre psihiatri acceptau pacienți noi, ceea ce duce la timpi medii de așteptare de peste două luni pentru întâlniri în persoană.
Dar smartphone-ul tău îți poate înregistra pașii, ritmul cardiac, tiparele de somn și chiar utilizarea rețelelor sociale, dând o imagine mult mai cuprinzătoare a sănătății tale mintale decât o pot face conversațiile cu un terapeut.
O posibilă soluție de sănătate mintală
Colectează date de pe smartphone-ul tău și de pe dispozitivele portabile, pe parcursul zilei și utilizează aceste date pentru a antrena modele AI pentru a prezice când starea ta de spirit este pe cale să scadă. Cercetătorii au creat o aplicație de detectare a depresiei, numită MoodCapture, care folosește camera frontală a unui utilizator pentru a face automat selfie-uri, în timp ce aceștia răspund la întrebările lor.
Participanții au trebuit să completeze sondajul de trei ori pe zi. Un model de inteligență artificială a corelat răspunsurile lor – evaluând sentimentele instantanee precum tristețea și lipsa de speranță – cu aceste imagini, folosind trăsăturile feței și alte indicii de context, cum ar fi iluminarea și obiectele de fundal, pentru a prezice semnele timpurii de depresie. (Un exemplu: un participant care arată ca și cum ar fi în pat aproape de fiecare dată când completează sondajul are mai multe șanse să fie deprimat.)
Modelul nu încearcă să semnaleze anumite trăsături faciale ca fiind depresive. Mai degrabă caută schimbări subtile ale fiecărui utilizator, cum ar fi expresiile feței sau modul în care are tendința de a-și ține telefonul. MoodCapture a identificat cu o acuratețe de 75%simptomele depresiei - prima dată când astfel de imagini au fost folosite pentru a detecta boli mintale.
În acest studiu, cercetătorii au recrutat doar participanți care au fost deja diagnosticați cu depresie și fiecare fotografie a fost etichetată cu propria evaluare a simptomelor depresiei. În cele din urmă, aplicația își propune să folosească fotografiile atunci când utilizatorii își deblochează telefoanele folosind recunoașterea feței, adăugând până la sute de imagini pe zi. Aceste date, combinate cu alte date colectate pasiv, cum ar fi orele de somn, mesajele text și postările pe rețelele sociale, ar putea evalua sentimentele nefiltrate ale utilizatorului. Îi poți spune terapeutului orice vrei, dar datele ar putea dezvălui adevărul.
Aplicația este încă departe de a fi perfectă. MoodCapture a fost mai precis în a prezice depresia la persoanele albe, deoarece majoritatea participanților la studiu erau femei albe. Aplicațiile de cercetare precum MoodCapture trebuie să obțină consimțământul informat de la toți participanții iar studiile sunt supravegheate de Institutional Review Board (IRB).
Dar dacă datele sensibile sunt colectate fără consimțământul unui utilizator, monitorizarea constantă poate fi înfricoșătoare. Stevie Chancellor, profesor asistent în informatică și inginerie la Universitatea din Minnesota, spune că, prin consimțământ informat, instrumente ca acesta pot fi „foarte bune, deoarece observă lucruri pe care tu s-ar putea să nu le observi.”
Ce tehnologie există deja și ce se pregătește
Din cele circa 10.000 de aplicații digitale de sănătate mintală recunoscute de mHealth Index & Navigation Database (MIND), 18 dintre ele colectează în mod pasiv date despre utilizatori. Spre deosebire de aplicația de cercetare MoodCapture, niciunul nu folosește selfie-uri auto-capturate (sau orice tip de date) pentru a prezice dacă utilizatorul este deprimat. Câteva aplicații populare, foarte apreciate, cum ar fi Bearable, realizate de și pentru persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate, de la tulburare bipolară la fibromialgie, urmăresc colecții personalizate de simptome de-a lungul timpului, parțial prin colectarea pasivă a datelor de pe dispozitive. „Nu poți gestiona ceea ce nu poți măsura”,spune Aratow.
Însă aceste aplicații de urmărire seamănă mai mult cu un jurnal decât cu predictori - nu fac nimic cu informațiile pe care le colectează, în afară de a le arăta utilizatorului pentru a le oferi o idee mai bună asupra modului în care factorii stilului de viață (cum ar fi ceea ce mănâncă sau cât de mult dorm) le afectează simptomele. Unii pacienți fac capturi de ecran cu datele aplicației lor pentru a le arăta medicilor, astfel încât să poată oferi sfaturi mai informate. Alte instrumente, cum ar fi senzorul vocal Ellipsis Health, nu sunt aplicații descărcabile. Mai degrabă, acestea funcționează în culise ca „instrumente de sprijin pentru deciziile clinice”, concepute pentru a prezice nivelurile de depresie și anxietate ale cuiva din sunetul vocii sale în timpul unui apel de rutină cu furnizorul de servicii medicale. Și companii tehnologice masive precum Meta folosesc inteligența artificială pentru a semnala și, uneori, a șterge postările despre autovătămare și sinucidere.
Unii cercetători doresc să ducă colectarea pasivă de date la lungimi mai radicale. Georgios Christopoulos, un neuroștiință cognitivă la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, a condus un studiu din 2021 care a prezis riscul de depresie din datele Fitbit. El și-a exprimat viziunea pentru colectarea de date mai omniprezentă, în care „astfel de semnale ar putea fi integrate cu inițiativele Smart Buildings sau chiar Smart Cities: Imaginați-vă un spital sau o unitate militară care ar putea folosi aceste semnale pentru a identifica persoanele expuse riscului”. Acest lucru ridică o întrebare evidentă: în această lume viitoare, ce se întâmplă dacă algoritmul atotvăzător te consideră trist?
Inteligența artificială s-a îmbunătățit atât de mult în ultimii 5 ani, încât nu este exagerat să spunem că, în următorul deceniu, vor exista aplicații de predicție a dispoziției – și dacă testele preliminare continuă să pară promițătoare, ar putea chiar să funcționeze. Indiferent dacă acest lucru vine ca o ușurare sau te umple de teamă, pe măsură ce instrumentele digitale de sănătate care prezic starea de spirit încep să iasă din setările de cercetare academică și în magazinele de aplicații, dezvoltatorii și autoritățile de reglementare trebuie să se gândească serios la ce vor face cu informațiile pe care le adună. .
Intervențiile trebuie să atingă un echilibru atent: menținerea utilizatorului în siguranță, fără a „șterge complet părți importante din viața lor”. Interzicerea cuiva de pe Instagram pentru postare despre autovătămare, de exemplu, l-ar putea scoate din rețelele de asistență valoroase, provocând mai mult rău decât bine. Cel mai bun mod ca o aplicație să ofere asistența pe care un utilizator și-o dorește, este să o ceară.
Munmun De Choudhury, profesor asociat la Școala de calcul interactiv de la Georgia Tech, consideră că orice platformă digitală de sănătate mintală poate fi etică, „în măsura în care oamenii au capacitatea de a-și da consimțământul pentru utilizarea acesteia”. Ea a subliniat: „Dacă nu există consimțământul persoanei, nu contează care este intervenția – probabil că va fi inadecvat”.
Cercetătorii, precum Jacobson și Chancellor, trebuie să treacă printr-o mulțime de cercuri de reglementare pentru a-și testa instrumentele digitale de sănătate mintală. Dar când vine vorba de companiile de tehnologie, acele bariere nu există cu adevărat. Normele precum Legea privind portabilitatea și responsabilitatea asigurărilor de sănătate din SUA (HIPAA) nu acoperă în mod clar datele nonclinice care pot fi folosite pentru a deduce ceva despre sănătatea cuiva - cum ar fi postările pe rețelele sociale, modelele de utilizare a telefonului sau selfie-urile.
Chiar și atunci când o companie spune că tratează datele utilizatorilor ca informații de sănătate protejate (PHI), acestea nu sunt protejate de legea federală – datele se califică drept PHI doar dacă provin dintr-un „eveniment de servicii de asistență medicală”, cum ar fi dosarele medicale sau o factură de spital. Conversațiile text prin intermediul platformelor precum Woebot și BetterHelp pot părea confidențiale, dar avertismentele cu privire la confidențialitatea datelor (în timp ce companiile pot opta pentru conformitatea cu HIPAA, datele utilizatorilor nu sunt clasificate legal ca informații de sănătate protejate) ajung adesea acolo unde utilizatorii sunt cel mai puțin probabil să le vadă. — ca în contractele lungi de termeni de servicii pe care practic nimeni nu le citește.
Dar atunci când algoritmii (cum ar fi oamenii) fac inevitabil greșeli, chiar și cea mai bună aplicație de consimțământ ar putea face ceva ce un utilizator nu dorește. Miza poate fi mare. În 2018, de exemplu, un algoritm Meta a folosit date text de la Messenger și WhatsApp pentru a detecta mesaje care exprimă intenții suicidare, declanșând peste o mie de „verificări de bunăstare” sau salvări active neconsensuale. Câteva detalii specifice despre cum funcționează algoritmul lor sunt disponibile public. Meta clarifică faptul că folosesc tehnici de recunoaștere a modelelor bazate pe o mulțime de exemple de antrenament, mai degrabă decât pur și simplu semnalarea cuvintelor legate de moarte sau tristețe.
Unele grupuri mari de sănătate mintală digitală s-au confruntat cu procese pentru manipularea iresponsabilă a datelor utilizatorilor. În 2022, Crisis Text Line, una dintre cele mai mari linii de asistență în domeniul sănătății mintale, a fost surprinsă folosind date din conversațiile text online ale oamenilor pentru a instrui chatbot-uri de serviciu pentru clienți pentru spin-off-ul lor în scop de profit. Loris. Comisia Federală pentru Comerț a decis ca BetterHelp să plătească o amendă de 7,8 milioane de dolari, după ce a fost acuzată că a împărtășit datele personale de sănătate ale oamenilor cu Facebook, Snapchat, Pinterest și Criteo, o companie de publicitate, notează vox.com.