Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni post-Brexit. UE avertizează Marea Britanie să nu suspende Protocolul nord-irlandez

Tensiuni post-Brexit. UE avertizează Marea Britanie să nu suspende Protocolul nord-irlandez

Uniunea Europeană a avertizat, vineri, Guvernul Boris Johnson să nu suspende Protocolul nord-irlandez al Acordului Brexit, în contextul în care Marea Britanie refuză să aplice controalele vamale şi vrea renegocierea acordului cu Bruxellesul.

Comisia Europeană a avertizat, potrivit postului FranceInfo, că eventuala suspendare a Protocolului nord-irlandez va genera "consecinţe grave".

"Acest lucru ar însemna o respingere a eforturilor Uniunii Europene de a găsi o soluţie prin consens", a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale.

Negociatorul britanic pe tema Brexit, David Frost, a sosit vineri la Bruxelles, în efortul de soluţionare a crizei. "Nu intenţionăm să activăm astăzi Articolul 16, dar acesta este pe masa negocierilor", a declarat David Frost, potrivit agenţiei Reuters, referindu-se la posibilitatea activării unei clauze care ar permite suspendarea Protocolului nord-irlandez.

"Marea Britanie vrea soluţii consensuale asupra Protocolului şi trebuie să rezolvăm urgent aceste probleme, deoarece perturbările din Irlanda de Nord s-au amplificat", a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au disensiuni puternice asupra aplicării prevederilor Acordului Brexit. Guvernul de la Londra refuză să aplice controalele vamale la limita administrativă dintre Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, deşi a asumat acest angajament în momentul stabilirii relaţiilor comerciale post-Brexit. Marea Britanie a cerut modificarea Protocolului, dar Uniunea Europeană nu este de acord.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii. Situaţia a generat proteste violente în ultimele luni în Irlanda de Nord.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri