Fost președinte executiv al PSD și ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici aruncă în aer planurile Guvernului Orban de a ocoli Parlamentul în privința Legii Bugetului de Stat. Senatorul social-democrat arată că o eventuală a asumare a răspunderii Executivului pe Legea Bugetului este neconstituțională, citând, în acest sens, o decizie a Curții Constituționale din anul 2019, când s-a constatat că asumarea răspunderii pe Legea Educației a încălcat prevederile Legii Fundamentale.
Senatorul Eugen Orlando Teodorovici a precizat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că intenția PNL de a-și asuma răspunderea pe Legea Bugetului va genera mari probleme de ordin constituțional. „Este vorba despre un subiect pe care Guvernul Orban încearcă să îl aplice în următoarele zile, referitor la bugetul de stat, la legea plafoanelor și anume cu angajarea răspunderii pe Legea Bugetului de Stat, care din punctul nostru de vedere este neconstituțională. Asta o spun, pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluționare a conflictului de natură constituțională dintre Parlament și Guvern”, precizează Teodorovici.
CCR, în 2010: S-ar putea ajunge la un blocaj instituțional
Acesta subliniază faptul că, „după cum știm, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea și PNL, își angaja răspunderea pe Legea educației. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, Curtea Constituțională a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituțională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât și în plenul fiecărei Camere a Parlamentului și recurgerea la o asumare a răspunderii nu își găsește o motivare”.
Conform deciziei CCR menționată de Teodorovici, „legitimarea unui astfel de act (al asumării răspunderii – n.red.), cu argumentul că art. 114 din Constituție nu face nicio distincție cu privire la posibilitatea Guvernului de a-și angaja răspunderea, argument fundamentat pe ideea că tot ce nu este interzis este permis, ar putea conduce, în final, la crearea unui blocaj instituțional, în sensul că Parlamentul ar fi în imposibilitate de a legifera, adică de a-și exercita rolul său fundamental, de unică autoritate legiuitoare”.
Termen până la 31 decembrie
Guvernul Orban nu a stabilit, până în acest moment, dacă va trimite Legea Bugetului de Stat pe anul 2020 Parlamentului, spre adoptare, sau își va asuma răspunderea pe actul normativ. În schimb, Ludovic Orban a afirmat că vrea ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului. Mai exact, până la 31 decembrie, dată de la care Executivul ia în calcul ca variantă de lucru angajarea răspunderii. De altfel, astăzi, Guvernul urmează să opereze o nouă rectificare bugetară care să asigure realimentarea fondului de rezervă al al primului ministru, în vederea efectuării plăților care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale.
Ex-ministrul de Finanțe social-democrat critică intențiile liberalilor de a trece Bugetul pe 2020 fără consultarea Parlamentului