Jurnalul.ro Ştiri Observator Burduja: Fuziunea ELCEN-Termoenergetica merge înainte

Burduja: Fuziunea ELCEN-Termoenergetica merge înainte

de Redacția Jurnalul    |   

Guvernul a adoptat joi proiectul de lege prin care se crează cadrul legal pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. „Bucureștiul va avea, în sfârșit, un SACET”, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El cere plata datoriilor pe care Termoenergetica le are către ELCEN, de peste 1 miliard de lei.

„Fuziunea ELCEN-Termoenergetica merge înainte! Astăzi (joi - n.r.), Guvernul României a adoptat un proiect de lege important, care va fi înaintat Parlamentului României, prin care se crează cadrul legal pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării în baza unei analize proprii și co-inițiat de Ministerul Energiei, având la bază memorandumul de guvern pe care l-am aprobat la începutul acestui an. Astfel, Bucureștiul va avea, în sfârșit, un SACET”, scrie pe Facebook Sebastian Burduja.

El afirmă că fuziunea „va reduce facturile la întreținere, va asigura funcționarea sistemului, va eficientiza cheltuielile și va pune punct, o dată pentru totdeauna, scandalului permanent din jurul datoriilor acumulate de Termoenergetica față de Electrocentrale Bucuresti ELCEN”.

„Ce urmează? Având în vedere că în martie PMB a aprobat în Consiliul General fuziunea, la inițiativa colegilor liberali, iar în mai a fost încheiat acordul de asociere între ELCEN-Termoenergetica și ADI București Ilfov, procesul de fuziune a fost demarat. Conform calendarului pe care l-am solicitat directorului general ELCEN, Claudiu Cretu, fuziunea se va putea încheia cel târziu în februarie 2026, după evaluarea activelor și parcurgerea tuturor pașilor de către ambele companii. Pentru a nu ne bloca (din nou), solicităm plata datoriilor pe care Termoenergetica le are către ELCEN, în cuantum de peste 1 miliard de lei astăzi. Suntem deschiși să sprijinim PMB cu orice informații necesare pentru rezolvarea urgentă a situației. Lipsa acestor fonduri pune în pericol planurile de investiții ale ELCEN, inclusiv modernizarea celor 3 CET-uri (Sud, Grozăvești și Progresu), după 50-60 de ani de funcționare. Pentru acest efort, care depășește jumătate de miliard de euro, facem eforturi pentru alocarea unor granturi substanțiale din Fondul pentru Modernizare. Nu există probleme fără soluții atunci când există voință. Înainte, împreună”, încheie Burduja.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: Termoenergetica elcen fuziune
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri