Jurnalul.ro Ştiri Social Testări genetice cu bani de la Primărie pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân

Testări genetice cu bani de la Primărie pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân

de Monica Cosac    |   

Un număr de 1.000 de paciente diagnosticate cu cancer de sân în stadii incipiente vor beneficia de sprijin financiar de la Primăria Municipiului Bucureşti, pentru efectuarea de teste genetice, investigaţii medicale care ar putea creşte speranţa de viaţă a bolnavilor. Potrivit proiectului aprobat, recent, de consilierii generali ai Capitalei, fiecare persoană va primi 17.000 lei, însă, până acum, doar 60 de paciente şi-au depus dosarul.

Proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” a fost programat să se desfăşoare în perioada octombrie 2018 - decembrie 2019 şi se adresează pacienţilor din Capitală care au nevoie de un test genetic, în special doamnelor şi domnişoarelor depistate cu cancer mamar, a declarat, ieri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Pentru a se identifica schema de tratament cea mai potrivită, este necesar un test genetic care nu se realizează la noi în ţară şi costă destul de mult: 3.700 de euro. Am propus Consiliului General acest proiect, care l-a şi votat. Pentru început, 1.000 de paciente vor beneficia, valoarea proiectului fiind de 3.700.000 de euro. Până acum s-au depus 60 de dosare. Nu există nicio piedică sau nicio restricţie sau discriminare. Pur şi simplu se depune dosarul care trebuie să aibă diagnosticul pe care l-a constatat un medic de specialitate. Pacientele trebuie să aibă buletin de Bucureşti sau rezidenţă şase luni. Se poate şi cu flotant, dar să fie de şase luni”, a declarat Firea, precizând că a discutat şi cu alţi edili din ţară posibilitatea extinderii acestui proiect.

„Testarea genetică oferă date despre evoluția bolii, despre cum va răspunde la un anumit tip de tratament, dar și informații precum asocierea cu alte tipuri de boli neoplazice sau non-neoplazice. Astfel, în cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia, cu efecte secundare semnificative, dacă sunt îndeplinite recomandările medicale specifice, printre care și cea a unui prognostic genetic bun”, se arată în Regulamentul de implementare a proiectului.

Statisticile arată că tratamentul ales de medic, în urma testărilor genetice, creşte cu peste doi ani speranţa de viaţă a pacienţilor. Societăţile internaţionale de oncologie medicală recomandă aceste teste pentru pacienţii operaţi de cancer mamar, cu tumori de până la 5 cm, în stadiul I.

În fiecare an, aproximativ 9.000 de femei din România sunt diagnosticate cu cancer de sân. În București, sunt estimate 700 de cazuri noi, anual, dintre acestea, 450 de femei fiind depistate cu cancer mamar incipient.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri