Jurnalul.ro Timp liber Casa Tipuri de acoperișuri, în funcție de material. Avantaje și dezavantaje

Tipuri de acoperișuri, în funcție de material. Avantaje și dezavantaje

În cazul în care proprietarul unei locuințe a decis să înlocuiască acoperișul existent cu unul nou, este bine să ia în considerare multiplele tipuri de materiale din care se poate realiza acesta, pentru a-l alege pe cel mai bun. Totodată, și cei care își construiesc o nouă locuință vor fi nevoiți să ia o decizie în acest sens. Ulterior, odată montat acoperișul, este necesar să se stabilească o anumită strategie de întreținere, pentru ca sistemul de învelitoare să reziste un timp cât mai îndelungat.

Dacă la întreținerea acoperișului poate ajuta o echipă specializată în reparații acoperișuri din București, lucrurile sunt ceva mai complicate când vine vorba despre alegerea materiei prime pentru sistemul de învelitoare. Iată care sunt cele mai utilizate materiale pentru realizarea acoperișurilor, împreună cu avantajele și dezavantajele pe care le implică.

Șindrila de asfalt

Argumente pro: Acoperișurile din șindrilă de asfalt au o foarte bună rezistență bună la foc și vânt, pot fi achiziționare la prețuri accesibile și au o greutate moderată.

Argumente contra: Nu reprezintă o variantă ecologică sau durabilă. Neavând un grad de rezistență ridicat, este posibil ca acoperișul din șindrilă de asfalt să necesite înlocuire sau reparații mai dese. Dacă locuința respectivă este poziționată într-un climat umed, va fi nevoie de un tip special de șindrilă de asfalt, care să fie rezistentă la umiditate.

Țigla metalică

Argumente pro: Țiglele metalice pentru acoperișuri au o greutate redusă, sunt reciclabile și eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, sunt durabile, au o rezistență excelentă la factorii externi și au și preț accesibil.

Argumente contra: Unele persoane consideră că aspectul metalic nu este prea plăcut din punct de vedere estetic.

Acoperiș din ardezie

Argumente pro: Plăcile din ardezie sunt foarte durabile și au o foarte bună rezistență la vânt și foc. Sunt fabricate dintr-un material natural și sunt reciclabile. Ardezia este un material cu aspect plăcut, având capacitatea de a oferi o notă elegantă casei.

Argumente contra: Plăcile au o greutate destul de mare și sunt și costisitoare. Acestea pot fi folosite doar pe structuri care pot suporta o astfel de greutate fără să se deterioreze.

Acoperiș din lemn

Argumente pro: Lemnul are capacitatea de a oferi casei un aspect natural plăcut, adăugând personalitate și farmec caselor mai vechi. Acoperișul din lemn este natural și materialul este reciclabil. Acesta poate fi găsit la prețuri accesibile.

Argumente contra: Pe lângă faptul că aceste acoperișuri au nevoie o întreținere specială, învelitorile din lemn au și rezistență scăzută la foc. De asemenea, au o durată de viață mai scurtă.

Bineînțeles, alegerea materialului potrivit pentru acoperișul casei se va face ținând cont de mai multe aspecte, în afară de argumentele pro și contra menționate anterior. Criteriile care se vor lua în calcul sunt structura casei, panta acoperișului stabilită în proiectul locuinței, dar și zona în care este amplasată clădirea, mai ales dacă prezintă anumite particularități din punct de vedere al climei. După alegerea atentă a materialului acoperișului și montajul sistemului de învelitoare, trebuie să se aibă în vedere și alegerea unei echipe de experți specializați în întreținerea acoperișurilor, pentru ca utilizatorii să poată beneficia de garanția oferită de producător.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri