Și pentru că tot v-am zis de masa lor de sărbătoare pascală vă spunem că cel mai apreciat desert este Colomba Pasquale – un cozonac cu coajă de portocală confiată şi migdale, copt în formă de porumbel, simbolizând pacea.
INGREDIENTE
-
400 g făină
-
150 ml apă călduță
-
150 ml ulei
-
2 lingurițe de drojdie uscată instant
-
1 linguriță de sare
- Pentru umplutură
-
250 g ricotta
-
600 g spanac proaspăt
-
4 ouă
-
2 linguri de brânză rasă (telemea maturată sau parmezan)
-
Nucșoară
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Puneți la fiert un vas cu apă și sare. Când stă să dea în clocot, adăugați frunzele de spanac curățate de cozi și bine spălate. Lăsați să fiarbă 2-3 minute, apoi scurgeți spanacul într-o sită și lăsați-l deoparte. Eventual, pentru a fi siguri că se scurge cât mai bine, așezați peste el o greutate (castron, mojar).
- Între timp, vă apucați de aluat. Amestecați într-un castron apa cu uleiul, drojdia și sarea, apoi făina. Frământați până obțineți un aluat elastic și suficient de ferm.
- Întindeți aluatul în două foi. Puneți una dintre ele într-o formă de tartă cu diametrul de 24-26 cm, ridicând aluatul și pe marginile tăvii.
- Pentru umplutură, amestecați într-un castron spanacul bine scurs, brânza ricotta și cea rasă, un ou, un praf de sare și unul de nucșoară.
- Turnați amestecul în tavă, nivelați compoziția și cu ajutorul unei linguri faceți trei adâncituri în care veți sparge câte un ou.
- Așezați deasupra a doua foaie de aluat și rulați marginile. Coaceți 45 de minute la 180 de grade în cuptorul bine încins în prealabil.
SFATURI
- Dacă folosiți spanac congelat, puneți-l la scurs cu câteva ore înainte de a pregăti tarta, pentru a fi siguri că are timp suficient să se scurgă.
- Dacă nu aveți formă de tartă, o puteți înlocui cu una de tort cu pereți detașabili.