Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Traficul cu sturioni sălbatici, tot mai greu de stăpânit

Traficul cu sturioni sălbatici, tot mai greu de stăpânit

de Adrian Stoica    |   

Un studiu de piață  privind comerțul cu produse din sturion relevă că aproape o treime din produsele verificate au avut o proveniență ilegală. Realizată de fundația WWF, statistica prezentată oferă pentru prima dată dovezi ale amplorii braconajului și comerțului ilegal de caviar și carne de sturion capturat în sălbăticie în regiunea Dunării inferioare, în special în Bulgaria, România, Serbia și Ucraina. Bazinul Inferior al Dunării este unul dintre ultimele locuri din lume în care speciile de sturion încă supraviețuiesc și se reproduc, specii clasificate drept cel mai periclitat grup de animale din lume.

 

Pescuitul și comerțul cu specii sălbatice de sturioni proveniți din Dunăre erau interzise în Bulgaria, România și Ucraina în perioada studiată și numai capturile de cegă de peste 40 cm lungime au fost permise în Serbia până la sfârșitul anului 2018. Cu toate acestea, în perioada ianuarie 2016-decembrie 2020, perioada de desfășurare a studiului, au fost înregistrate 214 cazuri de braconaj, din care câte 82 în România și Bulgaria, și 50 de cazuri în Ucraina.

 

Rezultatele sunt alarmante

 

În România, au fost colectate în total 44 de mostre de caviar și carne de sturion, din supermarketuri, piețe, restaurante, ferme și de la vânzători ambulanți. Rezultatele-cheie ale studiului au fost:


● S-a demonstrat că o mostră de caviar și 12 de carne au provenit de la sturioni sălbatici, fiind așadar ilegale, iar 11 mostre de carne provenind de la aceeași specie, adică cegă;


● o probă de caviar nu era etichetată deloc;


● 8 mostre de caviar nu au avut etichetele conforme cu normele impuse de Convenția CITES, adică nu sigilau containerul primar și/sau nu conțineau caviar din specia sau țara menționată pe etichetă;


● Două mostre de carne nu proveneau de la sturioni, ci de la alte specii (somn, șalău de Nil) dar au fost vândute drept carne de sturion.

Realizatorii studiului susțin că mostrele obținute demonstrează încălcări clare ale sistemului de etichetare impus de Convenția CITES, precum și ale Regulamentului de Comerț cu Specii Sălbatice al Uniunii Europene și faptul că pe piață se oferă spre vânzare caviar și carne provenite de la sturioni sălbatici.

 

Prohibiția ar putea fi prelungită

 

Pescuitul și comercializarea sturionilor și a produselor provenite de la aceștia sunt interzise în România până pe 20 aprilie 2021. Continuarea prohibiției este în discuție în acest moment, nota de fundamentare pentru prelungirea acestei măsuri precizând faptul că braconajul are un impact de 50% asupra măsurilor de conservare a acestor specii.

 

 

Impactul braconajului asupra ultimilor sturioni sălbatici din Europa pune în pericol supraviețuirea speciei

Poza WWF-România

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri