Considerată o soluție alternativă la chiuretajul gingival, o procedură chirurgicală mai invazivă, terapia cu laser este una dintre cele mai eficiente tipuri de tratament parodontoza. Pentru a îmbunătății șansele de reușită ale tratamentului cu laser, se recomandă vizita la medic încă de la apariția primelor probleme dentare, inclusiv în situația în care singurele simptome sunt inflamația gingivală sau durerea de masea.
Cât de sigură este utilizarea laserului în parodontologie?
Multiple studii experimentale au arătat că terapia cu laser este sigură pentru pacient, în condițiile în care temperatura la care sunt expuse țesuturile parodontale nu depășește cu 7°C temperatura normală a acestora. Pentru o siguranță deplină în timpul utilizării laserului, se impun, printre altele, utilizarea ochelarilor în timpul procedurii și aspirația continuă a lichidelor și resturilor formate în cavitatea bucală.
Avantajele utilizării laserului în parodontologie
Utilizarea laserului în tratamentul parodontozei este recomandată pentru eliminarea mai eficientă a bacteriilor, calmarea durerilor, reducerea inflamației gingivale și îmbunătățirea fluxului sanguin, care promovează o vindecare mai rapidă a țesuturilor.
Comparativ cu tratamentele de chirurgie standard, laserului în parodontologie oferă multiple avantaje, precum:
- cicatrici de dimensiuni semnificativ mai mici;
- o mai bună acțiune antimicrobiană;
- absența durerii și a sângerărilor în timpul procedurii;
- reducerea formării de țesut cicatricial (țesut fibros);
- împiedică contaminarea încrucișată, de la un dinte nesănătos către unul sau mai mulți dinți sănătoși;
- reducerea durerilor în urma intervenției;
- eliminarea necesității efectuării unor suturi chirurgicale și a efectuării unei anestezii;
- timp de vindecare mai redus.
Etapele tratamentului cu laser
Terapia cu laser este utilizată împreună cu terapiile tradiționale și are ca scop final îndepărtarea țesutului gingival inflamat și decontaminarea dinților și a gingiilor. În timpul procedurii, buzunarele gingivale formate în urma retracției gingivale sunt tratate și curățate, pentru a stimula vindecarea.
Etapele tratamentului cuprind:
- faza de pre-tratament, în cadrul căreia medicul parodontolog realizează o evaluare completă a parodontiului și o serie de proceduri menite să pregătească pacientul pentru intervenție (precum detartraj, periaj profesional, air-flow și corectarea anumitor probleme orale);
- faza propriu-zisă a tratamentului cu laser, ce se desfășoară în două-patru ședințe, în timpul căreia medicul curăță în profunzime, cu ajutorul laserului, toate țesuturile afectate;
- faza post-tratament, în timpul căreia pacientul își îngrijește la domiciliu cavitatea bucală, conform indicațiilor medicului.
În urma terapiei cu laser, cavitatea bucală trebuie curățată în mod corect, conform indicațiilor medicului, pentru a îmbunătății timpul necesar pentru vindecare și regenerare. În timpul procesului de vindecare, este esențial să se prevină eventuale infecții gingivale, care pot face ca tratamentul să fie ineficient.