Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump își pierde cumpătul și o atacă fără scrupule pe Kamala Harris

Trump își pierde cumpătul și o atacă fără scrupule pe Kamala Harris

de Şerban Mihăilă    |   

Dispus să încalce limitele pe care orice politician convențional le-ar considera interzise, Donald Trump a lansat o nouă campanie dură de atac la adresa adversarei sale în cursa pentru Casa Albă, încercând să frângă cu orice preț avântul acesteia în sondaje. Candidatul republican vrea să distrugă atât imaginea Kamalei Harris ca forță a schimbării, cât și credibilitatea ei personală ca potențial președinte.

În ultimele zile, fostul președinte a lansat un atac de amploare, folosind vechea sa strategie bazată pe insulte, cu care a câștigat puterea în 2016, chiar dacă mulți dintre consilierii lui l-au implorat să își concentreze atenția asupra principalelor preocupări ale alegătorilor, cum ar fi prețurile ridicate și imigrația.

Trump profită acum până și de tragediile externe cu care s-a confruntat propria țară, acuzând-o pe vicepreședinta SUA de moartea trupelor americane în Afganistan și susținând că Harris este complice la uciderea ostaticilor din Gaza. 

El și coechipierul său, JD Vance, au mai insinuat că rasa ei mixtă – „moștenire” pe care o împărtășesc milioane de americani - este dovada unui caracter sinistru, de tip cameleonic, care explică, de asemenea, schimbările de viziune politică în privința energiei și a imigrației. 

Într-un alt moment în care a coborât ștacheta la limita de jos, Trump a amplificat și o calomnie cu tentă sexuală împotriva ei pe rețelele de socializare. 

În plus reclamele sale sumbre de campanie susțin că Harris va reduce beneficiile de securitate socială, prin primirea în țară a milioane de migranți fără documente.

În același timp, într-o reluare a campaniilor anterioare ale Partidului Republican, care îi catalogau pe candidații democrați drept liberali extremiști, Trump și susținătorii săi încearcă să o prezinte pe Harris drept comunistă și „bolșevică”. 

Spre exemplu, guvernatorul din Dakota de Sud, Kristi Noem, l-a catalogat pe coechipierul lui Harris, Tim Walz, drept un „risc pentru securitate”, deoarece a predat în China. 

De asemenea, Trump a început să sugereze că viitoarele alegeri ar putea să nu fie „libere și corecte” și a declarat într-un interviu difuzat în weekend că este ridicol să fie pus sub acuzare pentru „interferență” în scrutinul prezidențial din 2020. 

Acesta, precum și alte comentarii recente au creat deja spectrul unui alt coșmar național, în cazul în care Trump va pierde în noiembrie și refuză să accepte înfrângerea.

Frustrare și un potop de jigniri

Disperarea cu care miliardarul american încearcă să se propulseze în preferințele alegătorilor l-a surprins pe Trump, de asemenea, în ipostaza de „apărător al drepturilor reproductive”. El se străduiește astfel din greu să reducă o diferență uriașă care-l desparte de rivala sa în sondaje, atunci când vine vorba despre electoratul feminin. 

Credibilitatea lui ar putea fi însă deja serios zdruncinată, după ce tocmai Trump a construit majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă, care a anulat dreptul constituțional la avort la nivel național. 

De asemenea, candidatul său la vicepreședinție, JD Vance, pare să aibă talentul de a îndepărta alegătorii de sex feminin, așa cum s-a întâmplat atunci când a comparat-o pe Harris cu o concurentă „Miss Teen USA”, cu nervii la pământ.

Trump nu este însă doar consecvent temperamentului său imprevizibil și indisciplinat. Reacțiile sale trădează și lupta lui interioară, care îl face să răspundă într-o manieră agresivă turnurii luate de cursa electorală, din momentul în care Harris a devenit candidata oficială a democraților. 

Încercările tot mai jignitoare de a anihila avansul Kamalei Harris trădează, de asemenea, frustrarea taberei Trump față de faptul că aceasta reușește să apară într-o ipostază distinctă de șeful său, Joe Biden, constituind, totodată, o opțiune mult mai proaspătă decât rivalul ei republican, în vârstă de 78 de ani. 

În acest context, Trump dă senzația unui lider care nu s-ar da în lături de la nimic pentru a câștiga cursa electorală ce l-ar putea readuce la Casa Albă.

Compensarea propriilor slăbiciuni

Invectivele lui Trump reprezintă una dintre cele mai dure retorici politice din ultimii ani, chiar și după propriile sale standarde, și prevestesc că următoarele două luni de campanie vor fi extrem de violente, cel puțin la nivel de limbaj.

Întrebarea este dacă această avalanșă de atacuri negative reușește să alimenteze doar sentimentele de furie existențială pe care Trump le cultivă pentru a-și crește baza în sondaje sau dacă începe să păteze și imaginea Kamalei Harris, în statele unde confruntarea electorală este pe muchie de cuțit.

Strategia lui Trump de a arunca asupra Kamalei Harris cu tot ce îi trece prin cap ar putea avea o logică. În două alegeri prezidențiale, fostul președinte nu a depășit niciodată 49% din voturi în așa-numitele state „zid albastru”- Pennsylvania, Michigan și Wisconsin - sau în numărătoarea populară națională. 

Prin urmare, șansele sale în noiembrie ar putea depinde mai mult de distrugerea imaginii pozitive create în jurul rivalei lui, precum și de deteriorarea acesteia în rândul grupurilor mici de alegători ce pot fi convinși în statele indecise, decât de păstrarea speranței de a câștiga el însuși noi alegători.

Comportamentul lui Trump aduce însă cu sine propriile riscuri. Isprăvile sale de săptămâna trecută, inclusiv o ședință foto de campanie în Cimitirul Național Arlington, în care a zâmbit și a ridicat degetul mare, ar putea întări avertismentele Kamalei Harris, conform cărora americanii tânjesc după o șansă de a lăsa în urmă haosul erei Trump.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri