Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Trump lovește bursa: Nvidia şi alţi mari producători de cipuri scad puternic

Trump lovește bursa: Nvidia şi alţi mari producători de cipuri scad puternic

de Redacția Jurnalul    |   

Nvidia şi alţi mari producători de cipuri scad puternic pe fondul comentariilor lui Donald Trump şi noilor tensiuni geopolitice: Minus 5% pe Nvidia; ASML pierde 10%, anunță Ziarul Financiar.

Unii dintre cei mai mari producători de cipuri din lume, precum ASML, Nvidia şi TSMC, scădeau puternic la ora redactării ştirii pe fondul rapoartelor privind restricţiile mai stricte la export din Statele Unite şi a creşterii tensiunilor geopolitice, alimentate la rândul lor de comentariile fostului preşedinte american Donald Trump.

Acţiunile Nvidia pierdeau 5,4% pe Wall Street, în timp ce compania olandeză ASML cobora cu 9,5%. În Japonia, Tokyo Electron scădea cu 7,5%, potrivit CNBC.

Dinamicile vin după ce presa americană a scris că administraţia Biden are în vedere o serie de restricţii pentru companiile care îşi exportă în China echipamentele esenţiale fabricării cipurilor.

Anterior, Donald Trump, care candidează din nou pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite din partea Partidului Republican, a declarat că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru apărare. De asemenea, el a susţinut că Taiwanul a luat „aproximativ 100%” din businessul cu semiconductori al Americii.

Declaraţiile au pus sub semnul întrebării angajamentul SUA de a apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea Republicii Populare Chineze, care consideră insula ca făcând parte din teritoriul său.

Indicele paneuropean Stoxx 600 cobora cu 0,2% spre finele sesiunii de azi. În Statele Unite, Nasdaq Composite pierdea 2,1%, iar S&P 500 circa 1%. Dow Jones creştea cu 0,3%, după ce a închis ziua de ieri la un nou maxim istoric.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: trump bursa nvidia scadere cipuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri