Sectorul HoReCa are șanse de relansare, dacă restricțiile de circulație se vor ridica de la începutul lunii iunie, însă marea problemă va rămâne mult timp la agențiile de turism. Deciziile de redresare economică din această perioadă pot ajuta sau pot distruge o piață care asigura echilibrul și garanțiile necesare în industria ospitalității. Reprezentanții agențiilor de turism atrag atenția asupra nevoii urgente de măsuri care să protejeze acest sector economic, care a crescut cu mare greutate, în ultimii ani. Fără agenții de turism credibile și capabile să mențină calitatea ofertelor pe piață, întregul sector s-ar putea întoarce în urmă cu 30 de ani, pe o piață haotică.
Situația agențiilor de turism este complicată. Touroperatorii (agențiile organizatoare – în noua legislație din România) au încasat banii, de la turiști și de la agențiile detailiste (revânzătoare), și i-au virat către hotelieri, în țară și în străinătate, la partenerii din Turcia, Grecia, Spania, Bulgaria etc. Așa funcționează sistemul de rezervări „Early Booking” – plata se face înainte de intrarea turiștilor, pentru a se putea obține discounturi între 20% și 50%. Astfel, agențiile de turism din România se află acum în situația în care nu pot da banii înapoi clienților, pentru că nu îi au. Reprezentanții pieței vin cu propuneri pentru situația care afectează turismul la nivel mondial. Turiștii au început să ceară banii înapoi, dar agențiile de turism nu au nicio vină. Reprezentanții acestui sector economic spun că atunci când principalul slogan este „stați acasă!”, când România este izolată, nu mai pleacă și nu mai vine niciun avion, nu pot fi forțate să plătească. Unii consideră că soluția ar fi ca statul să restituie aceste sume, total sau parțial, fie în bani, fie sub forma de bonuri de masă sau prin vouchere de vacanță.
Voucherele de vacanță, o soluție
În același timp, voucherele de vacanță sunt oricum bugetate pentru acest an și încă de anul trecut s-a discutat nevoia de majorare a valorii acestora și de acordare a lor pentru un număr mai mare de angajați, inclusiv din sectorul privat. Ideea, lansată chiar din timpul guvernării PSD, a fost preluată și de guvernul PNL, tocmai pentru că s-a ajuns la concluzia că de doi ani a crescut întregul sector economic datorită voucherelor de vacanță. Un alt avantaj pentru economia României și în special pentru HoReCa, este faptul că voucherele se pot folosi doar în țară, nu și în străinătate, iar în această perioadă este nevoie, mai mult ca oricând, de un astfel de sprijin pentru a putea trece toți cu bine peste perioada de criză în România. Mecanismul propus de agenții nu este complicat: agențiile informează Ministerul Turismului în legătură cu persoanele și sumelor achitate ca avans, ministerul transmite agențiilor voucherele și bonurile de masă solicitate, apoi agențiile le trimit turiștilor. Reprezentanții pieței spun că, din păcate, partenerii care au primit bani de la agențiile românești refuză sau trenează restituirea acestora. De fapt, agențiile partenere au achitat banii deja la hotelurile din Antalya, Bodrum, Creta, Rhodos etc. și, evident, nu vor restitui aceste sume.
Măsurile propuse de Ministerul Economiei
Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, în cadrul emisiunii „Income Magazine”, că analizează suspendarea Ordonanţei nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, care obligă operatorii la rambursarea pachetelor turistice, în contextul crizei generate în sector de pandemia de coronavirus. „Ne gândim foarte serios la suspendarea acestei Ordonanţe 2, care obligă rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie, bineînţeles, să venim cu o măsură compensatorie. Ideea este că am dori, pentru moment, să evităm această presiune asupra agenţiilor, pentru că în astfel de situaţie nu vom face decât să grăbim intrarea lor în insolvenţă. Pe de altă parte, trebuie găsită o măsură care să asigure consumatorul că îşi va recupera banii sau dacă doreşte să reprogrameze, ceea ce noi îi sfătuim, fără doar şi poate, să aibă aceleaşi condiţii ca şi cele precedente”, a declarat Emil-Răzavn Pîrjol, la Antena 3. În acest moment, agențiile de turism nu-și pot trimite angajații în şomaj, pentru că sunt ocupate cu gestiunea reclamaţiilor şi a doleanţelor de rambursare.
Suma necesară pentru a rezolva problema din turism, calculată de agenții, este de circa 70 de milioane de euro, din care se așteaptă măcar jumătate să se recupereze prin vouchere de vacanță, care să ajute inclusiv problema din HoReCa.
Banii din fonduri europene ar putea fi o soluție
În urma măsurilor imediate și realocărilor obținute după negocierile cu Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene a anunțat, luni, un pachet în valoare de 1,16 miliarde de euro, fonduri europene injectate de urgență în sistemul medical românesc și în economie, pentru a contribui la măsurile socio-economice luate de Guvern în această perioadă. Printre măsurile economico-sociale luate deja de Ministerul Fondurilor Europene în contextul COVID-19 se numără și „Inițiativele economice grupate sub umbrela #ViațaDupăCoronavirus”. Ajutorul ar putea fi extins și pentru a rezolva problemele din turism. Reprezentanții agențiilor de turism spun că fondurile europene ar fi o rezolvare, pentru că nu e doar o problemă economică, ci și o componentă socială. Voucherele de vacanță pot fi folosite doar la hotelurile din România, deci banii s-ar duce în economia României, resuscitând HoReCa. În plus, agențiile nu încasează bani, dar scapă de presiunea turiștilor și încearcă să rămână în viață, să funcționeze, pentru reluarea ciclului economic.