Turte țărănești gătesc femeile de la sate în marțea din prima săptămână din post, zisă și Săptămâna Mare sau Săptămâna Curată. Ce alte ritualuri se practică, precum și rețeta din vremea bunicii, le vei afla citind mai departe.
De lunea ce trecu, oalele mari și primitoare, în care se pregătiseră până atunci bucate de soi, au fost puse sub cheie. A venit vremea legumelor de tot felul și a fierturilor îmbogățite cu plante aromate, ca sa nu ducă meseanul prea tare dorul celor de dinainte de post.
Fiecare zi din Săptămâna Mare (numele pe care-l poartă primele șapte zile ale Postului Paștelui) are câte un nume, ales cu dichis.
În Lunea Curată, femeile au avut grijă să facă borș, iar pentru ca acesta să fie suficient de acru, ele trag de urechi primul om care le iese în cale. O vorbă spune că, pe cât de supărat este creștinul, pe atât de acru se va face borșul. Alteori ele pregătesc în marțea de Sântoader - sau Martea Încuiată – cum este și cea de azi, turte țărănești, coapte pe vatră sau în tigaie, pe care le duc la marginea satului, oferindu-le păsărilor cerului, pentru a sta departe de câmpuri. Copiii primesc boabe de porumb fierte și fructe coapte, după cât de ascultători au fost.
Turte țărănești - rețetă
Pentru Turte țăranești ai trebuințp de: 500 gr faina alba (de preferat direct de la moara), 25 gr drojdie proaspata, 1 lingurita zahar, 250 ml apa calda, ½ lingurita sare, 50 ml ulei.
...............