Jurnalul.ro Ştiri Externe UE critică un document între Serbia și Rusia asupra politicii externe

UE critică un document între Serbia și Rusia asupra politicii externe

UE denunță consultările asupra politicii externe între Serbia și Rusia, scrie Reuters.

Șefii diplomațiilor celor două state, Serghei Lavrov şi Nikola Selakovic au semnat, săptămâna trecută, documentul ''plan de consultări''.

Oficialul sârb a spus că planul privește consultări pentru activităţi bilaterale şi multilaterale, dar nu privește politica de securitate.

Relațiile între Serbia și NATO sunt încordate după ce Alianța a atacat această țară și a despins din teritoriul său regiunea Kosovo. Însă Belgradul vrea să adere la UE. Totodată, este un aliat vechi al Moscovei. 

Documentul a stârnit însă nemulțumirea Comisiei Europene, care a transmis că acesta a fost semnat la scurt timp după mobilizarea parțială pentru frontul din Ucraina, anunțată de Vladimir Putin. 
''Acordul ruso-sârb esteun semn foarte clar despre intenţia celor două ţări de a-şi strânge relaţiile. Şi acest lucru ridică semne de întrebare serioase. Serbia a făcut o prioritate strategică din aderarea sa la UE, ceea ce implică 'alinierea cu politicile europene, inclusiv în chestiuni de politică externă'', a avertizat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al CE. 

De cealaltă parte, ministrul sârb de Interne, Aleksandar Vulin, a precizat că actul este un ''document tehnic'' şi a acuzat UE că ''nu îi permite preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, să ducă politici independente''.

Serbia a condamnat la ONU invazia Rusiei în Ucraina dar nu s-a alăturat sancțiunilor impuse Moscovei de țările occidentale. Totodată, Nikola Selakovic a declarat că Belgradul nu recunoaște rezultatele referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. 

''Ar fi împotriva intereselor noastre naţionale'', a spus acesta.

Subiecte în articol: serbia Rusia ue
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri