Comisia Europeană a precizat, însă, că statele membre vor trebui să evalueze cererile de la caz la caz, ținând cont de legislația privind drepturile fundamentale și procedura de azil.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, a luat notă de rapoartele potrivit cărora numeroși ruși au încercat să părăsească țara după ce președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare parțială și a precizat că jumătate de milion de persoane au plecat de la invazia Ucrainei din februarie.
"Au avut loc proteste în mai multe orașe din Rusia", a declarat el în cadrul unui briefing de presă. "Noi, ca Uniune Europeană, în principiu, suntem solidari cu cetățenii ruși care au curajul și îndrăzneala de a-și arăta opoziția față de ceea ce face regimul, mai ales când vine vorba de acest război ilegal din Ucraina".
Un alt purtător de cuvânt a declarat că, atunci când vine vorba de cererile de intrare la frontierele UE, aceasta "trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația UE", ceea ce include respectarea drepturilor fundamentale și a întregii legislații în vigoare pentru procedurile de azil.
"Având în vedere această situație fără precedent, statele membre vor analiza de la caz la caz", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Un al treilea purtător de cuvânt a declarat: "Va trebui să avem o poziție comună la nivelul UE" cu privire la problema cererilor, având în vedere că ar putea exista un număr mare de cereri de intrare.
(sursa: Mediafax)