Jurnalul.ro Ştiri Politică Un milion de români nu sunt reprezentați de nimeni în noul Parlament European

Un milion de români nu sunt reprezentați de nimeni în noul Parlament European

de Ion Alexandru    |   

Conform rezultatelor finale publicate de Biroul Electoral Central în Monitorul Oficial al României, cu privire la alegerile pentru Parlamentul European, care au avut loc pe data de 26 mai, un milion de români cu drept de vot nu vor fi reprezentați de nimeni în viitorul legislativ al Uniunii Europene. Voturile lor vor fi redistribuite către alte formațiuni politice care au reușit să treacă pragul electoral. Iar rezultatele mai devoalează o situație incredibilă. PSD a pierdut aceste alegeri pentru că, în ultimii ani, a fost fărâmițat în mai multe formațiuni. O altă eroare a PSD, care reiese din acest rezultat este aceea că, dacă ar fi candidat pe liste comune cu ALDE, s-ar fi clasat pe primul loc.

 

Din datele finale ale rezultatului alegerilor europarlamentare, reiese că, pe 26 mai, pentru Parlementul European au votat 9.069.822 de alegători, pragul electoral pentru ca formațiunile politice, alianțele politice, organizațiile cetățenești sau alianțele electorale înscrise în cursă să poată accede în forul legislativ fiind de minim 453.491 de voturi.

Doar patru formațiuni politice și o alianță electorală au reușit să treacă acest prag. Pe primul loc se situează Partidul Național Liberal, cu 2.449.068 de voturi, urmat de Partidul Social Democrat, cu 2.040.765 de voturi. Pe locul al treilea se clasează Alianța 2020 USR-PLUS, cu 2.028.236 de voturi, urmată de Pro România, cu 583.916 voturi, PMP, cu 522.104 voturi, și UDMR, cu 476.777 de voturi valabil exprimate.

 

11 la sută au votat degeaba

Sub pragul electoral s-au plasat ALDE (372.760 de voturi), UNPR (54.942 voturi), Pro Demo (53.351 voturi), Partidul România Unită (51.787 voturi), Partidul Socialist Român (40.435 voturi), Partidul Social Democrat Independent (26.439 de voturi) și Blocul Unității Naționale (20.411 voturi).

Remarcabil este că cei trei candidați independenți care s-au înscris la acest scrutin electoral, chiar dacă nu au trecut pragul, au cumulat, în total, aproape tot atâtea voturi cât ALDE. Peter Costea a obținut 131.021 de voturi, Gheorghe Nicolae Smion a strâns 117.141 de voturi, iar Georgiana Carmen Tudor a fost votată de 100.669 de persoane.

 

Un PSD nespart ar fi câștigat alegerile

Din aceste cifre rezultă că ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, mai avea nevoie, pentru a trece pragul electoral și pentru a accede în Parlamentul european, de încă 80.731 de voturi. Deși partener de Coaliție cu PSD, ALDE a decis să candideze separat la aceste alegeri. Inițial, un plan luat în calcul de cele două partide aflate la guvernare fusese acela să candideze pe liste comune. Dacă acest plan ar fi fost urmat, PSD și ALDE, împreună, ar fi obținut 2.413.525 de voturi.

Iar lucrurile sunt și mai interesante. Pro România - formațiunea condusă de fostul președinte al PSD, UNPR - formațiunea condusă de fostul lider PSD de Ilfov Gabriel Oprea, Partidul România Unită - fondată de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță și Partidul Social Democrat Independent - condus de Marian Vanghelie sunt formațiuni politice rupte, practic, din PSD, toate având orientare de stânga. Împreună, aceste forțe politice ar fi strâns, dacă PSD nu s-ar fi fărâmițat, 2.757.849 de voturi și ar fi obținut primul loc. Iar, dacă ar fi candidat pe o listă comună cu ALDE, scorul ar fi fost de  3.130.609 de voturi, devansând cu mult restul partidelor politice aflate în această cursă electorală.

“Am stabilit faptul că nu trebuie să suprapunem un referendum peste niciun fel de alegeri, pentru că am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi, în acelaşi timp, dacă luăm în calcul că pentru un vot avem cam două minute, pentru trei voturi, cum a fost şi cu referendumul, durata a fost de 6 minute, deci şi acesta a fost un motiv de aglomerare. Sunt convinsă că în cadrul Comisiei de cod electoral se vor găsi soluţii, astfel încât cetăţenii să îşi poată exprima votul" – Viorica Dăncilă, președinte interimar al PSD

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri