Cu chipul strâmbat de dezgust, 5.000 de indieni au stat la coadă joi pentru a vârî pe gât un mic peşte viu, tratament atipic împotriva astmului, relatează joi AFP.
În fiecare an în luna iunie, persoanele care suferă de astm se adună la Hyderabad, în sudul Indiei, pentru a înghiţi un mic peşte agitat a cărui gură a fost umplută cu o pastă pe bază de plante care ar trebui să acţioneze ca un remediu tradiţional. Procedeul ar trebui să le permită bolnavilor de astm să respire mai uşor.
Familia Bathini Goud, care administrează tratamentul, afirmă că peştele curăţă gâtul în timpul coborârii şi vindecă definitiv de astm şi alte probleme respiratorii.
Clanul refuză să dezvăluie formula sa secretă, despre care spune că a învăţat-o de la un sfânt hindus în 1845.
Voluntarii introduc dintr-o dată peştele şi remediul în glota pacientului, îi închid brusc maxilarul şi îl ţin de nas pentru a-l obliga să-l înghită. În unele cazuri copiii izbucnesc însă în plâns când văd peştele care se zbate, iar părinţii sunt nevoiţi să-i ţină.
Mii de persoane vin din toate părţile Indiei pentru acest tratament inedit de două zile, a cărui dată este determinată anual de venirea musonului.
Comunitatea medicală denunţă această practică ca una "neştiinţifică" şi exprimă îngrijorări privind igiena procedurii, acuzaţii respinse de familie.
Guvernul indian pune la dispoziţie trenuri speciale pentru acest festival al "peştelui medicament" şi sunt mobilizaţi poliţişti suplimentari pentru a ţine mulţimea sub control. După digestia neobişnuitului tratament, pacienţii trebuie să urmeze un regim strict timp de 45 de zile.AGERPRES