Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat noile măsuri pentru limitarea răspândirii infecției cu COVID-19. Acestea vor intra în vigoare începând de luni, 4 noiembrie.
"Ne aflăm intr-o situație dificilă și este nevoie de implicarea noastră, a tuturor. Fiecare persoană va putea participa la limitarea impactului acestui virus. Au fost adoptate un proiect de HG și un proiect de OUG, care vor intra îmn vigoare de luni. Efectul lor va avea o durată de 30 de zile. Apoi se va face o nouă evaluare.
Avem nevoie de toți, în echipă, să implementăm aceste măsuri corect", a declarat acesta.
1. Prima măsură, și una dintre cele mai eficiente, este portul generalizat al măștii în spațiile deschise, indiferent de incidență.
2. Închiderea magazinelor la ora 21.00 pentru limitarea mobilității și contactului. Excepții: livrare la domiciliu, farmacii și benzinării.
3. Limitarea deplasărilor între orele 23.00-5.00. Se poate circula cu adeverință de servicu, declarație pe proprie răspundere, titlu de calatorie, deplasări în interes personal, asistență medicală, medicamente, insoțire copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, deplasări în afara localității din motive întemeiate.
4.. Interzicerea reuniunilor în spații închise și deschise, petreceri.
5. Precizări privitoare la terase. Din cauza frigului unele terase au fost închise, dar acestea sunt considerate închise. Spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare.
6. Interzicerea funcționării piețelor agroalimentare în spaţii închise, a târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor.
7. Decalarea programului de muncă în două grupe, la distanță de cel puțin o oră, unde sunt peste 50 de angajați.
8.Organizarea obligatorie a telemuncii și a muncii la domiciliu unde este posibil acest lucru, în instituțiile publice sau private.
9. Prin ordinul ministrul Educației se va decide continuarea tuturor cursurilor școlilor în sistem online. Creșele și after school-urile rămân deschise.
10. Stocurile strategice. S-au adăugat echipamente ventilatoare pentru ventilație non-invazivă - 500 de unități, concentratoare de oxigen - 3.000 individuale și 50 de mare capacitate, teste rapide antigen - 3 milioane, măști chirurgicale - 50 de milioane, seringi - 10 milioane pentru campania de vaccinare.
Suma estimată pentru achiziții este de 67 de milioane de euro.
Contribuția României pentru achiziția anticipată de vaccinuri la Comisia Europeană este de 200.000 de euro.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, va prezenta noile restricții decise de autorități pentru limitarea răspândirii infecției cu COVID-19. Anunțul va fi făcut la ora 11.00.
În mass-media a apărut un document de lucru al Executivului, pe care Instituția Prefectului Municipiului București l-a infirmat ulterior.
"Facem precizarea că documentul intitulat “HOTĂRÂREA CNSU numărul 52” care circulă în diferite medii nu este un document care a fost adoptat în CNSU!
La momentul adoptării unei hotărâri, aceasta va fi făcută publică, ca de fiecare dată.
Vă rugăm să nu popularizați documente atribuite CNSU dar netransmise oficial pentru a nu induce în eroare populația cu privire la măsurile ce urmează a fi adoptate", se arată pe pagina de Facebook a instituției.