Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul caz de variolă ovină descoperit în Bulgaria, la granița României

Primul caz de variolă ovină descoperit în Bulgaria, la granița României

de Redacția Jurnalul    |   

Bulgaria se confruntă cu o situație alarmantă în sectorul zootehnic. Autoritățile bulgare au confirmat primul caz de variolă la oi în țară, mai precis în localitatea Straldzha, regiunea Yambol, nu departe de granița cu România.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că joi Bulgaria a notificat apariția primului focar de variolă la oi în localitatea Straldzha, regiunea Yambol.

Focarul a fost identificat în cadrul unui efectiv de oi din localitatea Straldzha, iar autoritățile din Bulgaria au dispus măsuri stricte pentru controlul și eradicarea bolii, printre care restricționarea mișcării animalelor din zona afectată, uciderea efectivului de ovine și caprine afectat, supravegherea intensivă a efectivelor de ovine și caprine din regiune și din zonele limitrofe, implementarea măsurilor de biosecuritate în fermele afectate și în jurul acestora sau informarea crescătorilor de animale și a publicului cu privire la măsurile de prevenire și control.

ANSVSA spune că monitorizează evoluția situației din Bulgaria și colaborează îndeaproape cu autoritățile sanitar-veterinare bulgare pentru a preveni răspândirea bolii în România.

Variola ovină este o boală virală gravă care afectează în principal ovinele și caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios și se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: variola oi bulgaria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri