Şedinţa de miercuri a Tribunalului Penal Internaţional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie (TPI) a fost suspendată după ce unul din cei şase acuzaţi, Slobodan Praljak, a băut dintr-o sticlă despre care a spus că ar conţine otravă, strigând că respinge decizia instanţei, relatează dpa, Reuters şi AFP.
Incidentul s-a produs după ce TPI a decis menţinerea sentinţelor pronunţate anterior împotriva lui Jadranko Prlic, fost ministru al apărării al croaţilor bosniaci, şi a altor cinci foşti lideri croaţi din Bosnia, între care şi Praljak. Judecătorul care prezida şedinţa a chemat doctorul şi a ordonat suspendarea lucrărilor. Ulterior, un paznic a dat asigurări ziariştilor că Praljak "este în viaţă şi primeşte îngrijiri medicale".
Praljak, fost comandant al forţelor croate din Bosnia acum în vârstă de 72 de ani, a strigat "Praljak nu este criminal. Resping verdictul vostru" - verdict care a confirmat condamnarea sa la 20 de ani de închisoare. Imediat după aceea, acesta a scos din buzunar un recipient şi i-a înghiţit conţinutul, în faţa camerelor de filmare. Avocatul său a declarat că Praljak a luat otravă, iar judecătorul Carmel Agius a suspendat şedinţa. La intrarea în tribunal a sosit rapid o ambulanţă, iar zona a fost survolată de un elicopter.
Această scenă inedită de la TPI s-a produs după ce judecătorii au confirmat condamnarea din 2013 a lui Jadranko Prlic la 25 de ani de închisoare pentru strămutarea populaţiei musulmane în timpul războiului din Bosnia dintre 1992 şi 1995 şi pentru crime, violuri şi distrugerea de bunuri civile în scopul creării "Croaţiei mari". Acuzarea ceruse la apel 40 de ani pentru Prlic.
Cazul împotriva lui Prlic şi a celorlalţi cinci acuzaţi a fost unul din cele mai ample şi complexe judecate de TPI de la crearea sa, în 1993. Toţi şase au fost găsiţi vinovaţi în prima instanţă de crime împotriva umanităţii şi încălcarea legilor războiului şi a Convenţiilor de la Geneva şi "rămân condamnaţi de crime numeroase şi foarte grave", a subliniat miercuri judecătorul Carmel Agius.
Războiul din Bosnia s-a soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate.
Şedinţa de miercuri ar fi trebuit să fie ultima pentru TPI înainte de închiderea sa în decembrie, după 24 de ani în care a fost chemat să ia decizii în legătură cu cele mai grave atrocităţi comise în Europa după Al Doilea Război Mondial.AGERPRES