Jurnalul.ro Ştiri Educatie Violența în școli: pedepse mici, controale psihologice - zero

Violența în școli: pedepse mici, controale psihologice - zero

de Diana Scarlat    |   

Examenul psihologic nu este obligatoriu pentru cadrele didactice, iar profesorii nu pot primi pedepse prea aspre, dacă agresează elevii. Nici pentru elevii sau părinții care-i agresează pe profesori nu sunt prevăzute sancțiuni severe, iar situațiile grave se rezolvă doar la tribunal, dacă persoana agresată dă în judecată părintele responsabil. Legea Educației se va schimba până la finalul anului, iar o parte dintre profesori cer introducerea obligativității examenelor psihologice.

 

Prevenirea violențelor asupra elevilor nu se face în niciun fel, de când evaluările psihologice au devenit facultative. Abia după ce sunt reclamate cazuri grave de abuzuri ale profesorilor asupra unor elevi se face și evaluarea psihologică, deși aceasta ar trebui să fie obligatorie și periodică. Actuala Lege a Educației, adoptată cu scandal, în 2011, prin asumarea răspunderii, de guvernul Boc, prevede doar un control medical, în urma căruia se emite un aviz, la început de an şcolar. Astfel, profesorul este declarat apt pentru învăţământ.

 

Cei trimiși la control pot refuza

Numai dacă se constată probleme deosebit de grave, legate de comportamentul unui cadru didactic, acestuia i se face recomandarea să meargă la un control de specialitate, dar, chiar și așa, sunt două posibilități: profesorul poate refuza să facă acest control sau, mai grav, este declarat apt, chiar dacă are probleme psihice depistate de psihiatru. “Unitățile de învățământ nu au o pârghie solidă pentru a-i obliga pe profesori să-și facă testarea psihologică. Legea spune că se poate solicita această testare, din partea școlii, dar dacă persoana refuză, nu o poți obliga. Avizul e dat de medicina muncii, dar nu sunt specialiști suficienți care să poată face testarea psihologică. Iar atunci când vin avize de la medici psihiatri, noi le privim cu suspiciune, pentru că au fost cazuri în care psihiatrii au dat avizul, cu recomandarea că profesorul poate să predea, chiar dacă a fost diagnosticat cu schizofrenie”, spune Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Pedepsele pentru cadrele didactice care au comportament inadecvat și chiar agresează elevii sunt minime, de la mustrări scrise, până la cel mult scăderea salariului cu 10% pentru trei luni.

 

Statistica alarmantă a ministerului

Statisticile Ministerului Educației arată că în anul școlar 2015-2016 au fost înregistrate 13.000 de cazuri de violență în mediul școlar, în urma cărora au fost sancționați 8.079 de elevi și 37 de profesori. Din aceste date reies mai multe lucruri grave: sunt foarte numeroase agresiunile între elevi și nici măcar nu există sancțiuni pentru toate, dar sunt și profesori care devin victime ale acestor agresiuni ale elevilor, caz în care legislația nu prevede pedepse prea aspre, iar noul regulament din Învățământ prevede doar scăderea notei la purtare, fără alte tipuri de mustrare. “Nu e normal să fie agresiv profesorul, dar sunt și multe cazuri de profesori agresați de elevi și de părinți și nici aici legea nu prevede sancțiuni. Am avut un caz în care profesoara a fost luată în comă de Salvare, după ce a fost bătută de mama unui elev. Profesorii nici măcar nu se pot proteja de aceste situații”, mai spune Hăncescu. Sindicatele vor propune ca noua Lege a Educației să conțină modificări în privința înăspririi sancțiunilor, dar și a obligativității controlului psihologic.

 

Profesori puțini și greu de convins

Chiar dacă s-ar introduce obligativitatea testării psihologice, nu s-ar putea aplica în localitățile rămase fără cadre didactice, în condițiile în care se întârzie circa trei luni completarea catedrelor în fiecare an, iar școlile se roagă de profesori necalificați sau pensionari să accepte posturile. În ultimii ani au fost circa 5.000 de necalificați și 6.000 de pensionari la catedră.

 

 

Testarea nici măcar nu este obligatorie. Este doar recomandată, în cazul în care contextul o impune, adică atunci când se constată comportamenul inadecvat al cadrului didactic. Legea prevede doar controlul medical sandard, nu și pe cel psihologic.

 

Ar trebui să existe psihologi școlari, care sunt foarte rari, din păcate. Avem unul la peste 1.000 de elevi. Simion Hăncescu, lider FSLI

 

Chiar pentru abateri grave, profesorii pot fi sancționați cel mult cu 10% din salariu, pentru trei luni. La rândul lor, elevii nu sunt sancționați decât cu scăderea notei la purtare, dacă agresează profesorii.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri