Jurnalul.ro Ştiri Educatie Violența în școli, fenomen în creștere în România. Avem soluții?

Violența în școli, fenomen în creștere în România. Avem soluții?

de Redacția Jurnalul    |   

Combaterea violenței în mediul școlar este un efort complex care implică colaborarea între elevi, părinți, cadre didactice, personalul școlar și comunitatea în ansamblu, afirmă secretarul de stat în Ministerul Educației Florin Lixandru. El propune șapte stategii.

„Combaterea violenței în mediul școlar este un efort complex care implică colaborarea între elevi, părinți, cadre didactice, personalul școlar și comunitatea în ansamblu”, scrie pe Facebook secretarul de stat Florin Lixandru.

El prezintă și „câteva strategii eficiente”.

„Promovarea unei culturi a respectului și a non-violentei: Este important să se creeze un mediu școlar în care comportamentele respectuoase și non-violente sunt încurajate și apreciate. Educație și conștientizare: Implementarea programelor educaționale care abordează subiecte precum bullying-ul, rezolvarea pașnică a conflictelor, empatia și respectul poate contribui la creșterea conștientizării și a înțelegerii consecințelor violenței. Promovarea relațiilor pozitive: Încurajarea relațiilor sănătoase între elevi și între elevi și adulți poate ajuta la prevenirea comportamentelor violente. Aceasta poate include programe de mentorat, consiliere și activități extracurriculare care promovează colaborarea și solidaritatea. Supravegherea și intervenția: Asigurarea unei supravegheri adecvate în timpul pauzelor și în alte momente-cheie poate contribui la prevenirea și intervenția în cazurile de violență. Este important ca adulții să fie atenți la semnele de conflict și să intervină prompt pentru a preveni escaladarea situațiilor”, potrivit lui Lixandru.

El afirmă că ar fi nevoie și de formarea cadrelor didactice și personalului școlar.

„Furnizarea de traininguri și resurse pentru cadrele didactice și personalul școlar privind prevenirea și gestionarea violenței în școală poate îmbunătăți capacitatea acestora de a răspunde eficient la situații dificile. Parteneriate comunitare: Colaborarea cu organizații locale, instituții de aplicare a legii și alte entități din comunitate poate spori eforturile de prevenire și gestionare a violenței în mediul școlar. Consiliere și suport pentru victime și agresori: Este important să se ofere suport adecvat atât victimelor violenței, cât și celor care perpetuează comportamentele agresive, pentru a preveni repetarea acestor comportamente și pentru a ajuta la vindecarea și reintegrarea lor în comunitate. Prin implementarea unui set complex de strategii care implică educația, colaborarea și intervenția promptă, putem lucra împreună pentru a crea un mediu școlar sigur și stimulativ pentru toți elevii”, încheie Florin Lixandru.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Violența în școli, solutii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri