Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de percheziții în Capitală și 12 județe, într-un dosar de delapidare la un fond privat de pensii

Zeci de percheziții în Capitală și 12 județe, într-un dosar de delapidare la un fond privat de pensii

Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj.

Cauza penală privește săvârşirea infracțiunii de delapidare.

În fapt, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei, potrivit Mediafax..

În urma probatorului administrat a reieșit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte ce au fost reținute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajați din cadrul unei unității bancare și mai multe persoane juridice.

Astfel, s-a reținut că în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive.

Acțiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunității de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului, precum și din partea inspectoratelor de poliţie ale județelor Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea, Argeș și Gorj.

Daniel Apostol: Au fost afectați banii proprii administratorului care provin din comisioane

„Certitudinea este că Autoritatea de Supraveghere Financiară a intervenit prompt în situația pe care ați relatat-o. A sancționat drastic pe conducătorii și administratorii de fonduri de pensii private și face în continuare controale inopinante și la alți administratori de fonduri de pensii private. Dar vreau să repet ca să fie foarte clar că noi am sancționat fapte care au afectat banii proprii ai administratorului de fonduri și nici de cum să fi fost afectat fondul de pensii în sine. Au fost afectați banii proprii administratorului care provin din comisioanele pe care le percepe administratorul de pensii pe contribuțiile la pilonul II și pe administrarea activului net. Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis un proiect de Ordonanță de Urgență prin care vrem să eliminăm comisionul aplicat pe contribuție tocmai pentru a realiza un sistem cât mai echitabil, mai sigur, fără privilegii necuvenite și în același timp să impunem administratorilor să facă publică structura investițiilor cu o frecvență lunară și interzicem administratorilor de fonduri de pensii private să investească banii din pilonul II în fonduri de private equity, adică în active care au un grad de risc foarte ridicat. De fapt, ce facem noi este să protejăm prin acest demers contribuțiile a opt milioane de cetățeni într-o perioadă în care situația economică este plină de incertitudini și de vulnerabilități”, a explicat pentru Antena 3 Daniel Apostol, director de comunicare ASF,.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri