x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Şezătoare în satul de pe malurile Bâscei

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 30 Iul 2009 - 00:00
Şezătoare în satul de pe malurile Bâscei Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

O ogradă largă, cu pomi fructiferi, o fântână şi-o căruţă cu fân. Un război de ţesut şi-o bunică mânuind suveicile cu lână colorată. Alta, croşetând modele specifice zonei de munte. Pe băncile de lemn şlefuit de vreme, puzderie de copii - tot să fie cât să umpli două clase - stau... la clacă.



Fac gheme, pregătesc suveici sau pictează icoane... Sunt elevi la Şcoala Generală "C. Giurescu" din Chiojdu şi s-au adunat "la şezătoare". O şezătoare după toate regulile timpurilor vechi, îndrumaţi fiind îndeaproape de profesoara Luiza Negoiţă şi de învăţătoarea Camelia Tatu.

Legenda Chiojdului

Pentru că şezătorile sunt şi timp de poveste, nu numai de muncă, învăţătoarea le spune copiilor legenda satului lor. "Denumirea a fost cercetată de Nicolae Iorga şi de Constantin C. Giurescu, fiu al satului. Ei susţin că numele satului vine fie de la ungurescul koves (piatră), fie de la latinescul quies, care înseamnă linişte. Se pare că o zonă de la intrarea în sat, numită Roma, era un loc de relaxare pentru ostaşii romani care veneau de la castrul aflat pe teritoriul comunei prahovene Drajna." De altfel, şi muntele e brăzdat de un drum roman pietruit, pe care l-am urmat şi noi... Legenda mai spune că era un om sărac şi necăjit venit din Transilvania, după ce un foc i-a distrus gospodăria. Îl chema Chiojdu. Aici îşi face casă, iar într-o zi o întâlneşte pe Bâsca. Au trei copii, Chiojdu Mare, Chiojdu Mic şi Chiojdeanca. Asemeni părintelui lor, bătrânul Chiojd (Starchiojd), copiii întemeiază la rândul lor sate...

Războiul şi icoanele

În vremea asta, copiii află de la bătrâna Ecaterina Burlan cum se ţese. "Până a ajunge la toate firele, facem gheme, suveici, aflăm ce sunt vârtelniţa, pieptănuşul pentru lână, aţa, războiul." Cel pentru ţesut. "Iaca, aşa se lucrează din bătrâni. Cu ţoalele ţesute la război se făcea zestrea la fete. Războiul acesta e de la bunica mea. Are peste 100 de ani. L-a făcut tata-mare, pe care îl chema Oniga Dumitru. Când ţes îl pomenesc." "Cum se ţese?" "Bine, uşor. Se năvădeşte, se trece suveica prin iţe şi se formează floarea, un trandafir roşu." Profesoara Luiza Negoiţă ne lămureşte: "A năvădi e prima etapă la războiul de ţesut şi înseamnă aşezarea iţelor pe acel lemn, care se leagă de capătul celălalt şi, cu un mecanism care se află sub război, se creează modelele. Modelele specifice zonei Chiojdu sunt floarea şi crucea; se regăsesc pe carpetele care se aşază fie pe pereţi, fie pe pat, fie pe jos. Crucea e împodobită cu flori etc".

Copiii dovedesc şi ei că ştiu bine instrumentarul gospodăresc local de odinioară. Ne explică pe îndelete ce sunt: vârtelniţa, fusele din lemn, putineiul, cofa, copăiţa din lemn de toate dimensiunile (pentru aluat de pâine sau cozonac, pentru carnea de porc), copaia mare din lemn pentru scăldarea mortului, copăile de legănat nou-născuţi. Cu vreme în urmă, casele erau mici, aveau două camere, iar într-una dintre ele, în "casa mare", se punea tot ce era de cinste, zestrea şi icoanele. Luci, un băieţel care-şi poartă mândru costumul popular, ne arată ce a adus la şezătoare: "O icoană din 1811, care a aparţinut străbunicului meu. Într-o zi o s-o moştenesc şi o s-o dau copiilor mei".

Ce se mănâncă la şezătoare?
Parcă pentru a ne direcţiona dialogul către dimensiunea gastronomică a locului şi a obiciului, gazda copiilor, dna Melania Chiş, soseşte şi ea cu un imens bulz muntenesc, împodobit... ştrengăreşte, cu un chip care zâmbeşte. "Ce se mânca la şezători? Grăunţe fierte, gogoşi, prune uscate la lojniţă... Cântam, torceam, suceam, coseam. Şi din când în când mâncam câte o turtă coaptă pe vatră", ne spune tuşa Ecaterina. "Acum 70 de ani, pentru a pregăti turta nu se folosea drojdia de bere, ci spuma de prune", completează şi Luiza Negoiţă. "O reţetă specifică a turtei pe plită, aici, la Chiojdu, este cea în care se foloseşte spuma de la borhotul de prune pus la fermentat în tocitorile de lemn. Când borhotul fermenta, spuma se ridica şi dădea peste tocitoare (butea respectivă). Femeile o luau şi o foloseau la prepararea pâinii, pentru că de fapt turta aceasta e o pâine, numai că se coace pe plită sau direct pe spuză."

La şezătoarea noastră nu vom mânca însă turte, ci bulz muntenesc, pregătit la grătar de dna Melania. Şi cum întâlnirea copiilor are ca scop asimilarea de noi cunoştinţe gospodăreşti, bineînţeles că mica lecţie de gastronomie este binevenită. "Se prepară o mămăligă vârtoasă şi se răstoarnă pe un fund de lemn. Se împarte mămăliga în bucăţi de mărimea unui pumn, se presează în felii de doi centimetri grosime, care se umplu cu brânză de burduf şi cu cârnaţi afumaţi prăjiţi. Se modelează în mâini cocoloaşele de mămăligă umplută, care se pun la grătar, aducându-se la masă cu ochiuri, lapte acru, brânză rasă, după cum pofteşte fiecare."

Martora timpului
Tanţi Sofiţa sau "Moaşa", cum s-a obişnuit să-i spună tot satul, la cei 88 de ani ai săi nu a mai putut să participe în acest an la expoziţia culinară. N-a lăsat-o însă inima să nu ne cheme în bătătură şi să nu ne spună cum se mânca la Chiojdu cu mulţi ani în urmă. "Pe când eram tânără făceam fasole, cartoafe. Făceam şi buruieni coapte, cu lapte. Fierbeam buruienile, le tocam, puneam acolo o prăjeală din mărar şi pătrunjel, apoi laptele fiert, prins. N-ai grijă că nu se brânzeşte laptele, doar face broboniţe! Dar acum mi-e greu să mai fac..." (Simona Chiriac)

Citeşte mai multe despre:   antropologie culinară,   Şezătoare

 



Mai multe titluri din categorie

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...
Serviciul de email marketing furnizat de