x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fostul soț al Laurei Kovesi, partener de afaceri cu apropiații lui Klaus Iohannis

Fostul soț al Laurei Kovesi, partener de afaceri cu apropiații lui Klaus Iohannis

de Ion Alexandru    |    26 Iul 2017   •   08:51
Fostul soț al Laurei Kovesi, partener de afaceri cu apropiații lui Klaus Iohannis

Reapărut, luna aceasta, în atenția opiniei publice, ca urmare a dezvăluirilor din presă referitoare la implicarea fostului soț al șefei DNA în furnizarea de material de construcție pentru Autostrada Sibiu-Orăștie, numele lui Eduard Kovesi are legătură și cu afaceri importante derulate atât la Sibiu, cât și la București. Fostul partener de viață al Laurei Codruța Kovesi a deținut o aface­re împreună cu soțul uneia dintre juristele de la primăria condusă, până în anul 2014, de către actualul președinte al României, Klaus Werner Iohannis. Presa locală a dezvăuit chiar că această juristă a fost un fel de “emisar” al Primăriei Sibiu în câteva procese pe care le-a avut în diferite instanțe fostul secretar al Primăriei Porumbacu de Jos, Liviu Munteanu, cel care a eliberat, în fals, adeve­rințele de moștenitor pentru două case pe care familia Iohannis le-a pierdut definitiv în justiție. O altă companie la care Eduard Kovesi este acționar a deru­lat, pe vremea când la conducerea Parchetului General se afla fosta sa soție, Laura Codruța Kovesi, contracte de furnizare de tehnică specială pentru Insti­tutul pentru Tehnologii Avansate, o unitate a Serviciului Român de Informații. Întâmplător sau nu, în aceeași perioadă, între SRI și Parchetul General au fost încheiate celebrele protocoale de colaborare instituțională.

Total necunoscut opiniei publice, Eduard Kovesi pare a fi un geniu al afacerilor. Implicat în business-uri imobiliare, altele legate de tehnologia informației, fostul bărbat al actualei șefe a DNA a reușit, ani de zile, să fie o persoană discretă. La fel și afacerile pe care acesta le-a derulat.

Filiera Kovesi-Grama-Primăria Sibiu

„Jurnalul Național” a consultat câteva informații extrem de interesante, furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), descoperind, cu acest prilej, faptul că Eduard Kovesi a înființat, în data de 18 mai 2007, la Sibiu, o companie, denumită SC E.M. Invest SRL. Sediul social al acestei companii era înregistrat chiar la domiciliul lui Eduard Kovesi din Municipiul Sibiu, iar obiectul de activitate al societății, declarat la Registrul Comerțului, era acela al dezvoltării și promovării imobiliare.

Eduard Kovesi nu deținea, însă, singur, această firmă. Asociat la SC E.M. Invest SRL, încă de la fondarea ei, era un anume Călin Mugur Grama, un cunoscut afacerist local. Ulterior, a fost cooptată, ca nou-asociat în cadrul acestei societăți, și compania SC A.V. Immobilliare SRL, care a participat la acționariarul SC E.M. Invest SRL până în data de 10 iulie 2009, când a decis să-i cesioneze toate părțile sociale asociatului Călin Mugur Grama.

Călin Mugur Grama, partenerul de afaceri al fostului soț al Laurei Codruța Kovesi, este unul dintre apropiații fostei conduceri a Primăriei Municipiului Sibiu, condusă, până în anul 2014, de către actu­alul șef al statului, Klaus Werner Iohannis. Legăturile lui Grama cu Primăria Sibiu au fost dezvoltate pe două direcții. În primul rând, una de afaceri, derulată cu instituția în cauză încă din anul 2003.

Jurista Afrodita și povestea imobiliară a familiei Iohannis

Astfel, în anul 2003, Consiliul Local Sibiu a emis o Hotărâre de Consiliu prin care Primăria Municipiului Sibiu s-a asociat în participațiune cu o companie privată, pe nume SC Gold Thal SRL. Asocierea viza construirea unui complex agroalimentar în orașul condus, atunci, de Klaus Iohannis. Acționar și administrator la SC Gold Thal SRL era partenerul de afaceri al lui Eduard Kovesi, Călin Mugur Grama. Acesta mai controla, la acel moment, alte două socie­tăți comerciale – Omnia Prodinvest SRL şi Grama Contab SA.

Relația de afaceri pe care Călin Mugur Grama o derula cu primăria a făcut ca acesta să o cunoască pe una dintre juristele din cadrul instituției conduse de Iohannis, Afrodita Sturzu. Potrivit publicației locale „Justițiarul Sibian”, Afrodita Sturzu participa, în calitate de jurist, la cauzele civile în care era implicată municipali­tatea, derulate în instanțele de judecată. Dar, potrivit aceleiași surse, Afrodita mai era folosită și pentru a monitoriza procese care nu aveau legătură cu fișa postului. Astfel de procese îl vizau pe fostul secretar al Primăriei Porumbacu de Jos, județul Sibiu, Liviu Munteanu, funcționarul care a eliberat adeverinţele de stare civilă falsificate, prin care două case ale familiei Ghenea au fost deturnate de către familiile Baștea și Iohannis.

În 2001, Liviu Munteanu a fost trimis în judecată de către Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, pentru falsificarea documentelor de moștenitor și, ulterior, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, pentru fals în acte publice. Potrivit procurorilor, în 2 februarie 2000, Munteanu a eliberat o adeverință în care a efectuat, în fals, fără corespondență cu realitatea, infor­mații neadevărate, referitoare la faptul că o anume Micu Paraschiva și fratele ei, Ghenea Eliseu, nu au avut alt moște­nitor legal decât pe nepotul lor, Baștea Nicolae. Anterior, în anul 1997, același Liviu Munteanu a eliberat două cereri pentru deschiderea procedurii succesorale în care, în anexă, a consemnat în mod eronat și fără a deține informații oficiale, că moștenitorii defunctei Ghenea Maria sunt Ghenea Eliseu, Baștea Ioan, Lăzurcă Georgeta (soacra lui Klaus Iohannis) și Carmen Iohannis, iar că moștenitorii lui Ghenea Eliseu sunt Ioan Baștea, Georgeta Lăzurcă și Carmen Iohannis.

Ferma de iepuri, executată silit de ANAF

În 2006, Călin Mugur Grama s-a căsă­torit cu jurista din subordinea lui Iohannis, Afrodita Sturzu devenind, astfel, Afrodita Grama. În prezent, ea lucrează pentru o altă instituție aflată în subordinea Consi­liului Local Sibiu.

Parteneriatul de afaceri de la SC E.M. Invest SRL dintre Eduard Kovesi și Călin Mugur Grama a continuat, și el, încă șase ani din acel moment. În data de 12 martie 2012, fostul soț al Laurei Codruţa Kovesi a decis să cesioneze toate părțile sociale deținute la această companie în favoarea unui anume Ovidiu Vasile Nicoară. La acel moment, printre obiectele de activitate ale societății se aflau, deloc surprinzător, și construcția de drumuri, construcția de clădiri, construcția de autostrăzi și construcția de căi ferate.

Rămași fără partenerul de afaceri Kovesi, asociații SC E.M. Invest SRL, Călin Mugur Grama și Ovidiu Vasile Nicoară, au decis să dea o nouă dimensiune afacerii. În 2013, fosta firmă fondată de Eduard Kovesi a solicitat Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Sibiu eliberarea unui aviz de mediu pentru o fermă de iepuri în localitatea Șura Mare. Este vorba despre un proiect ce urma să fie amplasat pe un teren în suprafață de 9.500 de metri pătrați, proprietate a companiei, unde Călin Mugur Grama intenționa să reali­zeze o fermă de creștere a iepurilor și un abator. Mai exact, proiectul ar fi constat în patru hale, în suprafață de 1.750 de metri pătrați fiecare, care urmau să adăpostească nu mai puțin de 4.800 de cuști pentru femele reproducătoare, 200 de cuști pentru masculi și alte 4.800 de cuști pentru puiet. Conform proiectului, capacitatea fermei trebuia să fie de 5.000 de capete de iepuri de reproducere și de 33.000 de capete de iepuri pentru carne.

Lucrurile nu au stat, însă, așa cum au fost preconizate. SC E.M. Invest SRL a început să acumuleze datorii, inclusiv la stat. Așa se face că, în 19 mai 2015, ANAF, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu, a executat silit fosta firmă a lui Eduard Kovesi, pentru debite neachitate la bugetul de stat. Pentru a treia oară, în 2015, a fost scos la licitație terenul de 9.500 de metri pătrați de la Șura Mare, la un preț de 95.000 de lei fără TVA. Acest teren avea instituit pe el un sechestru, în favoarea Finanțelor Publice Sibiu.

 

Firma cu autostrăzile, parteneră cu un „pui” al RCS & RDS

Cea mai cunoscută firmă a lui Eduard Kovesi este SC Led Communications SRL, pentru implicarea ei în furnizarea de material de construcție pentru societăţile care s-au ocupat de construcția tronsoanelor de Autostradă Sibiu-Orăștie, a cărei surpare face obiectul unui dosar instrumentat de DNA, început de procurorul Mihaela Iorga Moraru, cea mazilită, împreună cu Doru Țuluș, de către Laura Codruța Kovesi.

SC Led Communicatons SRL este deţinută, în calitate de unic asociat, de către Eduard Kovesi și poartă această denumire din data de 15 aprilie 2003. Înainte, firma se numea SC Lungu Electronic SRL. SC Led Communications SRL deținea, în 2006, 10 la sută din acțiunile companiei SC Transilvania Digital Network SA Târgu Mureș, iar Eduard Kovesi avea acolo chiar calitatea de administrator. Printre ceilalți acționari, persoane juridice, se număra, cu 1 la sută, SC Digi Communications SRL, un „pui” al concernului RCS & RDS. Cele mai multe acțiuni la SC Transilvania Digital Network SA le deținea, potrivit acelorași informații, compania SC Teleson SRL, cu 37 de procente.

 

Contracte primite prin negociere directă de la Serviciul Român de Informații

Activitatea antreprenorială a lui Eduard Kovesi nu se limitează, așa cum se va vedea în continuare, la cele două companii sibiene. Una dintre cele mai spectaculoase afaceri derulate de fostul soț al actualului procuror-șef al DNA își are sediul la București. Este vorba despre firma SC Omnidata SA, care a luat ființă în anul 1996 și care, potrivit datelor oficiale, se ocupă cu activități de dezvoltare în alte științe naturale și de inginerie. Alt obiect de activitate al companiei vizează publicitatea, comerțul prin corespondenţă și agențiile de transporturi.

Conform unei notificări din anul 2009 a Oficiului Național al Registrului Comerţului, acționari SC Omnidata SA erau Adrian Dan, Janette Dan Cristian, Nicoleta Epure, Daniel Andrei Ulari și Eduard Kovesi.

SC Omnidata SRL s-a remarcat prin derularea unor contracte foarte interesante cu statul. Mai exact, cu Institutul pentru Tehnologii Avansate, unitate militară a Serviciului Român de Informații. Întâmplător sau nu, relația comercială a Omnidata SA cu SRI avea loc în perioada 2010-2011, când SRI încheia și derula celebrele protocoale de colaborare cu parchetele, iar la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se afla însăși Laura Codruța Kovesi.

Astfel, potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), SC Omnidata SA, firmă din acționariarul căreia făcea parte Eduard Kovesi, câștiga, la data de 12 iulie 2010, o licitaţie organizată de Institutul pentru Tehnologii Avansate. SRI intenționa, atunci, să cumpere camere video, model Speed Dome, iar două loturi din acest contract, în valoare de 161.199,9 lei fără TVA, au fost adjudecate de SC Omnidata SA. Acesta este doar unul dintre contractele pe care firma în cauză le-a derulat cu SRI. În 7 octombrie 2010, Omnidata SA a mai primit un contract, vizând furnizarea de obiective foto, în valoare de 114.000 lei fără TVA. În data de 7 iulie 2010, compania în cauză a încheiat cu SRI două contracte. Unul în valoare de 114.000 de lei cu TVA, fiind singurul ofertant pentru furnizarea unei platforme mobile pentru servicii de dezvoltare experimentală, iar al doilea, în valoare de 75.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem de emisie-recepție TV. Ambele contracte au fost atribuite prin negociere directă. Tot prin negociere directă a mai fost încheiat, în data de 5 decembrie 2011, un contract, în valoare de 200.000 de lei cu TVA, pentru furnizarea unei platforme de limitare a efectelor explozive, iar la 11 septembrie 2011, de asemenea prin negociere directă, firma lui Kovesi a mai primit de la SRI un contract în valoare de 96.000 de lei cu TVA, pentru furnizarea unei instalații radiocomandate pentru neutralizare.

 

Un al doilea asociat al lui Kovesi, angajat la Primăria Sibiu

Legăturile de afaceri ale lui Eduard Kovesi cu persoane din arealul Primăriei Municipiului Sibiu nu se opresc, însă, la omul de afaceri Călin Mugur Grama.

Tot de la Oficiul Național al Registrului Comerțului mai aflăm că în data de 7 iunie 2012, fostul soț al Laurei Codruța Kovesi a fost cooptat în acționariatul unei alte companii, pe nume SC Next Step Entertainment SRL Sibiu.

Societatea era deținută, anterior, de un anume Ovidiu Stepan Dragoman, născut în data de 24 februarie 1984. Acesta i-a cesionat lui Eduard Kovesi un pachet de 95% din capitalul social, iar alte 5 procente au ajuns în posesia unu anume Alin Dobrin. Din arhiva Consiliului Local al Municipiului Sibiu   aflăm că Ovidiu Stepan Dragoman a lucrat, ca muncitor clasa a II-a, în calitate de mânuitor-instalator de decoruri, la Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, iar, printr-o Hotărâre a Consiliului Local din 2014, acesta a fost avansat la gradul de muncitor clasa I, în cadrul aceleiași instituții.

Eduard Kovesi nu a deținut calitatea de asociat majoritar al SC Next Step  Entertainment decât o lună de zile, întrucât, în data de 12 iulie 2012, a decis să părăsească structura acționariatului, cesionându-i acțiunile lui Alin Dobrin. Tot atunci, a fost cooptat în societate, ca nou-asociat, cetăţeanul american Alexander Purta, născut în Sibiu.

×
Subiecte în articol: Eduard Kovesi klaus iohannis