x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri, o nouă carte esenţială: "Dumineca orbului", de Cezar Petrescu

Miercuri, o nouă carte esenţială: "Dumineca orbului", de Cezar Petrescu

24 Noi 2020   •   18:06
Miercuri, o nouă carte esenţială: "Dumineca orbului", de Cezar Petrescu

Jurnalul îţi oferă miercuri o carte specială, tristă, în care tot ce este frumos se năruie precum un castel de cărti de joc, dar din care învăţăm o lecţie de viaţă: primim mereu şanse, fiecare la vremea ei. Iar aceste şanse, daca nu sunt înţelese cum trebuie, trec, lăsând pustiu în urma lor.

"Regretul din scrisori îl aflăm în întregul sens al romanului Dumineca orbului, în acord cu tonalitatea tragică generalizată la toată opera lui Cezar Petrescu. Nu trebuie cumva să se înţeleagă că de la acest episod a început tragismul acestei opere, ci că romancierul însuşi, ajutat şi de eroina scrisorilor, a transformat episodul în substanţă asemănătoare cu a scrierilor sale. Poate că mai merită spus despre eroină că ea, cu pasiunea ei pentru occidentalism, pentru modernitate – pe care i-o constată stăruitor autorul în scrisori – dobândeşte o configuraţie specifică în roman, în personajul Sanda Dobrotescu, mama vitregă a lui Sergiu Miclăuş, iubindu-l cu severitate, sancţionindu-l cu grijă părintească, austeră, corectă până la pedanterie, şi care, după o viaţă în care a adorat tehnica modernă extremă, şi s-a cenzurat până la defeminizare, moare ca un biet om, nici demn, nici supus autocontrolului, ci căutând cu disperare să se agaţe de viaţă, ca orice făptură de sub soare.

Dumineca orbului are, după cum se vede, şi un sens autocritic: este descărcarea unei obide proprii, a unui regret, sancţionarea severă – nedeclarată niciodată de scriitor, dar atât de evidentă din compararea romanului cu scrisorile – a unui episod trăit de el însuşi când s-a identificat prea mult cu eroii propriei imaginaţii, când şi-a transformat prea mult existenţa în substanţa operei proprii" - Mihai Gafiţa.

Nu rata miercuri Jurnalul şi cartea "Dumineca orbului", la preţul special de 19,9 lei!

×
Subiecte în articol: Cezar Petrescu Dumineca orbului