x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Brexitul a obligat Banca Angliei sa majoreze rata dobânzii

Brexitul a obligat Banca Angliei sa majoreze rata dobânzii

02 Aug 2018   •   15:25
Brexitul a obligat Banca Angliei sa majoreze rata dobânzii

Banca Angliei (BoE) a anunţat joi a doua majorare a dobânzii de referinţă de la criza financiară din 2008, în linie cu estimările analiştilor, şi a dat asigurări că orice creşteri în următorii trei ani vor fi limitate şi graduale, pe fondul incertitudinilor provocate de Brexit.

 

Rata dobânzii a fost majorată de la 0,50% la 0,75% - cel mai ridicat nivel din martie 2009. Majoritatea analiştilor se aşteptau la o majorare a costului creditului cu 25 de puncte de bază. În urma deciziei BoE, aproape patru milioane de britanici vor plăti rate mai mari la creditele ipotecare, iar cei care au depozite bancare vor obţine câştiguri uşor mai ridicate. 

Economia Regatului Unit, a cărei creştere a încetinit după votul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, operează aproape "la limita de viteză", sporind perspectiva unor presiuni inflaţioniste în perioada următoare, a apreciat BoE. Instituţia a dat asigurări că orice creşteri ale dobânzii de referinţă vor fi limitate şi graduale deoarece rata inflaţiei va urca în următorii ani foarte puţin peste ţinta BoE de 2%. În prezent, rata inflaţiei este de 2,4%. 

A cincea economie mondială "ar putea fi influenţată semnificativ de răspunsul gospodăriilor, oamenilor de afaceri şi pieţelor financiare" la ştirile privind Brexitul, a avertizat Banca Angliei. 

În următorii doi ani rata inflaţiei va fi de 2,09%, a previzionat BoE, care se aşteaptă la o creştere "modestă", de 1,4%, a economiei britanice în acest an şi de 1,8% anul viitor. Salariile ar urma să înregistreze un avans de 2,5% la sfârşitul acestui an şi de 3,5% în 2019, în timp ce rata şomajului va scădea şi mai mult, de la nivelul record scăzut de 4,2% în prezent. 

Perspectivele economiei mondiale sunt puţin mai sumbre, parţial din cauza escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, în timp ce piaţa imobiliară din Marea Britanie se confruntă cu o încetinire, avertizează BoE.  După anunţarea deciziei, lira sterlină s-a apreciat faţă de dolar şi faţă de euro. AGERPRES

×