x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ÎN DECEMBRIE / Scădere dramatică a încasărilor bugetare

ÎN DECEMBRIE / Scădere dramatică a încasărilor bugetare

30 Dec 2008   •   00:00

Veniturile la bugetul de stat au scăzut în perioada 1-23 decembrie cu 36% comparativ cu intervalul similar din 2007, la 3,068 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF). În acelaşi timp, veniturile la bugetul consolidat s-au redus cu 3,37%, la 8,077 miliarde lei. Şi veniturile la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, la bugetul de asigurări sociale de stat şi la bugetul asigurărilor pentru şomaj au scăzut cu 16,61%, la 361,26 milioane lei.



Veniturile la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul de asigurări sociale de stat şi la cel asigurărilor pentru şomaj au însumat în primele 16 zile lucrătoare din decembrie 4,647 miliarde lei, în urcare cu 48,5% comparativ cu perioada similară din 2007. Aceste venituri reprezintă încasări efective prin trezorerie şi nu includ sumele înregistrate ca plăţi deductibile efectuate de agenţii economici şi reţinute de aceştia pentru facilităţi acordate la angajarea şomerilor, absolvenţilor şi pentru concedii medicale sau de îngrijire a copilului, se precizează într-o notă a MEF. Premierul Emil Boc a declarat la 23 decembrie, că noul Guvern va trebui să găsească soluţii pentru buget şi să nu se resemneze, deşi informaţiile privind veniturile bugetare sunt proaste. Executivul nu dispune încă de o evaluare clară privind execuţia bugetară pentru 2008 şi date referitoare la situaţia bugetară din acest an şi prognoza pentru 2009 vor fi disponibile în prima parte a lunii ianuarie.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că în perioada următoare ministrul Finanţelor va face o evaluare a resurselor bugetare, întrucât "situaţia este mult mai proastă" decât cea anticipată, asigurând că priorităţile programului de guvernare se vor regăsi în bugetul pe 2009.

Veniturile la bugetul general consolidat au însumat 139,08 miliarde lei după primele 11 luni ale anului, în creştere cu 26,8%, faţă de 109,68 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. Veniturile la bugetul de stat au avut cea mai mare pondere în total, însumând 87,66 miliarde lei, în creştere cu 28,7% comparativ cu primele 11 luni din 2007.

×
Subiecte în articol: economic